Svätojakubská cesta na slovenský spôsob

Jedna z najznámejších pútí na svete, svätojakubská cesta, smeruje do španielskeho mesta Santiago de Compostela. Možno ste však nevedeli, že na takýto dlhý peší prechod krajinou nemusíte chodiť do Španielska a môžete ju zažiť aj u nás doma, na Slovensku.

Foto: Shutterstock

Dôvodov, prečo sa vydať na dlhú púť, je veľa. Nemusíte to urobiť len z náboženských dôvodov. Svätojakubská púť vás vezme cez krásnu prírodu a pamiatky, ktoré máme radi všetci. A dokáže byť aj vynikajúcim spôsobom, ako si vyčistiť myseľ. Ak práve to potrebujete, vyhraďte si mesiac svojho života a vydajte sa 650 kilometrov z Košíc do Bratislavy pešo. Alebo si vyberte len jednu z jej etáp a každý voľný víkend si môžete užiť takéto putovanie rozmenené na drobné úseky.

Po stopách Svätého Jakuba

Foto: Caminodesantiago.sk

Svätojakubská púť sa začína v Košiciach a smeruje na západ. Ak ju zvládnete celú, po 650 kilometroch prídete do Bratislavy. Tu trasa nadväzuje ďalej a po stopách najznámejšieho symbolu tejto púte – hrebenatky – sa dostanete až do galícijského mesta Santiago de Compostela. Symbol modrožltej mušle nájdete na bežných turistických smerovníkoch a okrem toho, aby ste sa nestratili v mestách, hľadajte rovnaký symbol aj v dlažbe miest. Ak sa nechcete stratiť, odporúčame zakúpiť si bedeker, alebo si stiahnite gpx súbor trasy do telefónu. A keďže na konci leta poľavujú horúčavy, najvhodnejší čas vydať sa na púť je práve obdobie septembra a októbra.

Pešie úseky slovenskej svätojakubskej púte

Foto: Caminodesantiago.sk

Prvý úsek vedie z Košíc do Levoče a čiastočne kopíruje lokálne pútnické trasy využívané po stáročia. Meria 100 kilometrov a je rozdelený na päť etáp. Druhý úsek, rozdelený na 11 etáp, vás zavedie z Levoče do Banskej Bystrice. Trasu dlhú 190 kilometrov prejdete prevažne po turistických chodníkoch.

Na strednom Slovensku vás čaká 133-kilometrový úsek do Hronského Beňadiku v šiestich etapách. Aj tu vás čakajú rôzne náboženské, kultúrne a prírodné miesta, cez ktoré spoznáte Slovensko ešte viac do hĺbky.

Na západnom Slovensku sa cez Inovec, Tríbeč, Zohor a Nitru dostanete až na roviny okolo Serede, aby ste sa po 128 kilometrov a šiestich etapách ocitli v Trnave. Zo „slovenského Ríma“ sa cez hrad Červený Kláštor a Pezinok prejdete cez hrebeň Malých karpát do najstaršieho pútnického miesta na Slovensku – Marianky. Odtiaľ posledné kilometre štyroch etáp 83-kilometrovej trasy a ste v Bratislave – až pri ruinách kaplnky Sv. Jakuba. Ak sa rozhodnete pokračovať až k hrobu Sv. Jakuba v severozápadnom Španielsku, napojiť sa môžete dvomi spôsobmi: 11-kilometrovým úsekom do rakúskeho Wolfstahlu (a následne rakúskou cestou Jokobsweg) alebo 25-kilometrovým úsekom do maďarskej Rajky. Tu môžete pokračovať po maďarskej vetve tohto putovania - Sz. Jakab út.

Nech už sa vyberiete na celú púť, jej časť alebo sa len inšpirujete značenými trasami, aby vás doviedli k najkrajším a najdôležitejším sakrálnym stavbám Slovenska, Svätojakubská cesta je unikátny spôsob, ako spoznať svoju krajinu a samého seba. Všetky detaily k Svätojakubskej ceste na Slovensku nájdete na https://www.caminodesantiago.sk/. Buen Camino!

AMI MÉG ÉRDEKELHET