Tudtad, hogy télen más üzemanyagot tankolunk?

Amikor a Slovnaft töltőállomásain megállunk tankolni, nem fogunk változást észlelni – de az autónk igen.

Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy a szervezetünk jól működjön, a táplálkozási tanácsadók szerint minél több szezonális gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztanunk. A természet ugyanis mindig azokat a tápanyagokat kínálja tálcán az embernek, amelyre az adott évszakban szüksége van. Az üzemanyagoknál is hasonló a helyzet – azzal a különbséggel, hogy az autóinkról a természet helyett a Slovnaft gondoskodik.

Szezonális téli üzemanyagok

Fotó: Slovnaft

Az egyetlen szlovákiai finomító évente háromszor változtat az üzemanyagok összetételén. November közepétől a téli változat kerül forgalomba. A benzin és a gázolaj is az EVOTECH formula segítségével fejti ki tisztító hatását. Az EVO Plus üzemanyagok mindig garantálják a hármas hatást, azaz a motor hosszan tartó, környezetkímélő és halk működését. A benzinek esetében télen csökkentik a súrlódás mértékét, a gázolajnál pedig magasabb a cetánszám. Mindkét fajta üzemanyag több adalékanyagot tartalmaz ilyenkor.

Ez is érdekelhet: Csomagoljuk az autót fóliába? – előnyök és hátrányok

November közepétől február végéig a szezonális üzemanyagok sokat segítenek abban, hogy még a legextrémebb időjárási körülmények közepette se legyen gond az autónk bestartolásával, és a motor is gond nélkül működjön legalább mínusz 20 Celsius-fokig. Persze, mindez nagyban függ attól is, milyen stílusban vezetünk télen.

Benzin és gázolaj tavasszal, ősszel és nyáron

Fotó: Slovnaft

Az üzemanyagok a természettel ellentétben csak három évszakot ismernek: a telet, a május elejétől szeptember végéig tartó nyarat – ilyenkor nyári keveréket tankolunk az autónkba – és a tavaszt az ősszel együtt, amikor átmeneti üzemanyagok kerülnek a töltőállomásokra. Ez utóbbiak szezonja március elejétől április végéig, illetve október elejétől november közepéig tart. Az üzemanyagok a lehető legjobban alkalmazkodnak a változó évszakokhoz, ami főleg a mi régiónk földrajzi velejárója.

Az évszakok változatosságának tehát megvan az ára az autósoknál, a kerekek cseréje mellett az üzemanyagot is váltani kell szezonálisan – utóbbi szerencsére automatikusan megtörténik, és semmilyen kihatással nincs a pénztárcánkra.

Hogyan tankoljunk téli üzemanyagot?

Bár a töltőállomásokon nem veszünk észre változást tankoláskor, mégis van egy jó tanácsunk télre: igaz, hogy ilyenkor azt szokták mondani, hogy mindig a lehető legtöbb üzemanyaggal induljuk útnak, az első téli tankolást mégis majdnem üres tartállyal érdemes megejteni. Így elejét vehetjük annak, hogy az átmeneti és a téli üzemanyag összekeveredjen, és maximálisan kihasználhatjuk a szezonális üzemanyagok előnyeit.

Fotó: Pixabay

Hasonló a helyzet az ablakmosó folyadék utántöltésekor is. Ha már szükségünk van a fagyállóra, a nyári ablakmosót teljesen használjuk el, és csak utána töltsük fel a tartályt a télivel.
AMI MÉG ÉRDEKELHET