Psychologička odpovedá: ako na slušné športové fandenie

Agresívne gestá, hrubý jazyk, dymovnice. K tomu obmedzenia v okolí štadióna a policajné „manévre”. Tak má verejnosť v pamäti niektoré zápasy najúspešnejších slovenských futbalových klubov. Na mieste je otázka: aký to má vplyv na budúcnosť futbalu?

Foto: Shutterstock

Neslušné prejavy sa v hľadiskách futbalových štadiónov rokmi udomácnili aj u nás. Odborná verejnosť pritom upozorňuje, že škodlivé vzory môžu negatívne ovplyvniť správanie mládeže. Navyše zbytočne zhoršujú futbalu povesť.

Prečo sú ľudia na štadiónoch agresívni

Foto: Shutterstock

„Ľudia si v rámci davového správania ventilujú svoje frustrácie a nedostatok sebarealizácie a vzrušenia v bežnom živote, často aj preto, že mimo skupiny si nedovolia svoju agresivitu prejaviť,“ opisuje psychoterapeutka Renáta Kočišová. „Silné emócie sklamania, hnevu a zlosti sa môžu zvrhnúť na deštruktívne, ak sa s nimi jednotlivec nevie zdravo vyrovnať a ak je príliš identifikovaný so svojím hráčom či klubom. V rámci skupiny je často takéto správanie žiadúce a členovia sa identifikujú s tým, že takéto správanie považujú za vhodné a očakávané. Dáva im to pocit moci a dôležitosti, často chýbajúci v živote mimo štadiónov,“ dopĺňa.

Silné emócie sú nákazlivé

Foto: Shutterstock

Ako ďalej komentuje odborníčka, na prítomných divákov môže pôsobiť takéto správanie odpudzujúco. „Ak si prišli pozrieť zápas kvôli hre, môže spôsobiť, že ľudia nebudú mať záujem vodiť na zápas deti, rodiny, pretože pobyt na štadióne nebudú považovať za bezpečný,“ hovorí R. Kočišová. Upozorňuje tiež, že silné emócie sú doslova „nákazlivé“ a strhávajú na seba pozornosť. „Jednou z motivácií výtržníkov môže byť aj vedomie, že sa objavia v televízii, že sa o nich bude písať, čo ešte viac posilňuje ich identifikáciu so skupinou“.

Štadióny by mali byť miestom pre fandenie celej rodiny

Foto: Shutterstock

Na riziká spojené s agresivitou na štadiónoch upozorňuje aj titulárny partner SLOVNAFT CUPu, spoločnosť SLOVNAFT, a.s.„Neopakovateľná, živá atmosféra, radosť z hry a férové súperenie – práve to patrí k futbalu, ktorý máme radi. Preto otvárame dialóg s verejnosťou, v ktorom chceme upozorniť na fakt, že výtržnosti a agresivita kazia zážitok z hry a poškodzujú meno tohto populárneho kolektívneho športu,“ približuje Anton Molnár, hovorca a riaditeľ komunikácie Slovnaftu.„Našou dlhodobou snahou je, aby sa futbalové štadióny stali miestom, kde s radosťou príde fandiť celá rodina. Preto pozývame fanúšikov, kluby i hráčov, aby sa k nám pridali a aby sme spolu podporili slušné a ohľaduplné fandenie,“ hovorí A. Molnár zo spoločnosti SLOVNAFT, a.s.

Pozitíva športového fandenia

Foto: Pixabay

Pozitíva športovania, ale aj športového fandenia sú pritom neodškriepiteľné. „Športové fandenie vytvára pocit spolupatričnosti, možnosť identifikácie sa s klubom, so športovými vzormi, možnosť inšpirovať sa nimi v živote, prežiť silný emočný zážitok, ktorý neraz spĺňa funkciu emočného naplnenia a zmyslu, poskytuje určitý životný štýl, možnosť zdravo ventilovať nahromadenú frustráciu v bežnom živote, pokiaľ je to v rámci dovolených noriem. Samotná hra vytvára momenty napätia, rizika, adrenalínu, dramatické situácie a vzrušenie, ktoré mnohým fanúšikom v živote môžu chýbať,“ ozrejmuje Renáta Kočišová.

Ako teda využiť čas na tribúnach zdravo a kvalitne? Odborníčka radí oddať sa pozitívnej emócii. „V prvom rade sa riadiť heslom, že nemôžem robiť nič, čo bude dehonestovať a ohrozovať iného človeka. Ale všetko ostatné môžem robiť – je to výborná príležitosť, kedy môžeme byť spontánni, od srdca si zakričať, zaspievať, zapískať, zaskákať, byť hluční bez pocitu, že robíme niečo divné. Ľudia sú kreatívni a určite vedia nájsť spôsoby, ktoré sú spoločensky akceptovateľné,“ odporúča R. Kočisová.

Slušné fandenie podporuje aj futbalový zväz 

www.facebook.com

Problém neslušného fandenia berie vážne aj Slovenský futbalový zväz. „Futbalový fanúšik je samozrejmá súčasť každého zápasu, bez jeho prítomnosti a priazne by dianie na trávniku stratilo svoj zmysel. Uchádzame sa a stojíme o každého jedeného priaznivca, spoločne vytvárame prostredie, v ktorom je dominujúce spojenie s mužstvom, hráčmi, s hrou, prinášajúcou radosť a spokojnosť. Preto je však potrebné, aby vytvorená atmosféra nebola zašpinená vulgárnymi, rasistickými, agresívnymi prejavmi, ktoré šliapu po ľudskej dôstojnosti a sú nebezpečné pre každého priaznivca futbalu na ktoromkoľvek štadióne. Preto vítame aktivitu nášho dlhoročného partnera SLOVNAFT, a.s. a pripájame sa k nej celou váhou,“ uviedol Miroslav Richtárik, vedúci oddelenia riadenia súťaží SFZ.

AMI MÉG ÉRDEKELHET