Ellenállhatalan nassolnivalók Európa minden tájáról!

Fotó: Shutterstock

Ha snackekről, nasikról, rágcsálnivalókról van szó, ahány ország, annyi szokás. Mindegy, hogy az iskolai dobozba kerülnek, kiránduláskor a táskába vagy az esti mozihoz kínáljuk őket, a lényeg, hogy ezek a kisebb falatok egy kis extra élvezetet hoznak az életünkbe.

Törökország – Burek

Fotó: Shutterstock

A török bureknek sokféle változata létezik, lehet töltött vagy töltelék nélküli, sütött vagy pirított, esetleg főtt is, ahogy a formája is nagyon változatos. A papírvékony tésztát sós töltelék, például sajttal, spenóttal, darált hússal vagy burgonyával is tölthetik, de édes változata is létezik, így bármelyik napszakhoz megtalálhatjuk a kedvencüket.

Görögország – Koulouri

Fotó: Flickr

A Görögországban népszerű reggeli, a koulouri lényegében szezámmagba hempergetett bagel. A sikere valószínűleg pont abban rejlik, hogy egyszerű, friss és menet közben is fogyasztható finomság, ami nagyon kedvelt Görögország utcáin.

Dánia – Smørrebrød

Fotó: Shutterstock

A Smørrebrød egy népszerű dán szendvics, amely vajas rozskenyérből és a rajta található ezerféle feltétből ál. Raknak rá sajtot, halat, zöldségeket és felvágottakat, vagy akár egyszerre többfélét is, de leghagyományosabb feltétjei közé tartozik a pácolt hering, a marhasült, az avokádó és a garnéla. Általában késsel és villával eszik.

Málta – Pastizzi

Fotó: Shutterstock

A leggyakrabban ricottával vagy currys borsópürével töltött máltai pastizzi leginkább calzonéhoz vagy empanadához hasonlítható, annyi különbséggel, hogy a máltaiak könnyű leveles tésztával készítik ezt a péksüteményt

Olaszország – Arancini

Fotó: Shutterstock

Az utcai árusoknál (főleg Szicíliában) frissen és forrón kínált, töltött és sült rizsgolyók lehetnek sósak vagy édesek, de hagyományosan hússzósszal és borsóval vagy vajjal és bechamellel töltik őket. Nehéz megállni egynél!

Hollandia – Stroopwafel

Fotó: Shutterstock

A szó szerinti fordításban „szirupos gofrit” jelentő finomság Hollandiában szinte mindenhol kapható, a hagyományos recept szerint két kerek, ropogós ostyaszerű gofrit egymáshoz tapasztanak ragacsos karamellel. Ha igazán autentikusan akarjuk enni, fogyasztás előtt tegyük egy csésze forró itallal teli bögre tetejére, hogy megolvadjon a közepén a karamell.

AMI MÉG ÉRDEKELHET