Výlety na sopky: Algar do Carvão

Azorské ostrovy ležiace uprostred Atlantického oceánu svedčia o silách, ktoré kedysi nevšedným spôsobom formovali našu planétu. V prvej časti nášho seriálu predstavujeme skutočne špeciálne miesto: jedinú sopku v Európe, ktorú môžete vidieť zvnútra!

Európska exotika, najkrajšie súostrovie sveta, raj na Zemi – Azorské ostrovy na hraniciach Ameriky a Európy si vyslúžili takéto prívlastky vďaka svojej prírodnej kráse. Len 9 z 12 portugalských ostrovov je obývaných, a preto sú mnohými považované za najlepšiu destináciu v Európe pre milovníkov prírody.

Najkrajšie miesto na Zemi

www.youtube.com

Azores Geopark Promotional Video in HD

Azory majú naozaj čo ponúknuť: malebné dedinky, kráterové jazerá s teplou vodou vhodnou na kúpanie, exotické kvety a krásne udržiavané čajové plantáže. Osobitnú pozornosť si zaslúžia ploty z modrokvetých hortenzií vo veľkosti dospelého človeka. Bohatý ekosystém oceánu robí z tohto súostrovia so zvláštnou atmosférou jednu z najzaujímavejších potápačských destinácií. Nie je náhoda, že National Geographic v roku 2016 zvolil Azory za najkrajšie miesto na Zemi.

Algar do Carvão – výlet do vnútra Zeme

Foto: Explore Terciera

Terceira je tretím najväčším členom súostrovia a jeho najzaujímavejšou atrakciou je nezvyčajná jaskyňa – presnejšie komín tisíce rokov vyhasnutej sopky. Algar do Carvão sa nachádza v nadmorskej výške 583 metrov nad morom a je priamo spojený s kalderou sopky Guilherme Moniz. Bývalá sopka zanechala po sebe dokonalú lávovú trubicu. Môžete zísť do hĺbky viac ako 90 metrov od povrchu, pričom môžete obdivovať útvary vytvorené lávou. Je to ako výlet do vnútra Zeme. V dôsledku tisícročí pretrvávajúcich komplikovaných geologických a biochemických procesov sa v jaskynnom systéme vytvorili nádherné stalaktity a úžasná endemická fauna a na dne komína, teda v „žalúdku“ sopky, môžete vidieť jazerá s krištáľovo čistou vodou.

Prírodná koncertná sála

Foto: Explore Terciera

Algar do Carvão je skutočným geologickým zázrakom. Pre svoju jedinečnosť si získala medzinárodnú slávu. Dnes je súčasťou Geoparku Azorské ostrovy a má nielen turistický, ale aj vedecký význam. Príležitostne sa v jaskyni konajú koncerty, pretože jej akustika je vynikajúca pre echo hudbu, ktorá je na Azoroch aj tak veľmi populárna. Vyhasnutú sopku je možné navštíviť celoročne, 30-minútová prehliadka je úplne bezpečná a okrem vhodnej obuvi a oblečenia si nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie. V jaskyni sa môže súčasne zdržiavať maximálne 150 osôb, vstupenky nie je potrebné rezervovať vopred, je možné si ich zakúpiť pri vstupe.

Ríša večnej jari

Foto: unsplash

O počasí na Azorách potrebujete v skratke vedieť len to, že denná teplota sa počas celého roka pohybuje medzi 15 až 25 stupňami – teda vždy je jar. To platí najmä pre Terceiru pokrytú smaragdovo zelenými lúkami, ktorá sa nachádza uprostred súostrovia. Vďaka príjemnej subtropickej klíme tu mnohí turisti radi trávia obdobie Vianoc a Nového roka. Najviac ľudí prilieta v júli a auguste, no aj v hlavnej sezóne je tu oveľa menej ľudí ako na iných európskych ostrovoch. Máj, jún, september a október sú najlepšie mesiace na objavovanie prírodných krás Azorských ostrovov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET