Sztratoszfératúra egy ballonnal?

Mit szólnál egy 30 ezer méter magasságig repítő légi kiránduláshoz, méghozzá egy kis kapszulában?

ballon

A jövő legextrémebb utazását tervezi egy amerikai start up.

A valaha látott legőrültebb utazási élményt szeretné nyújtani a Space Perspective nevű start up, amely a „világűr szélére" repítené az űrturizmus szerelmeseit, mindezt egy hatalmas, hidrogénnel töltött ballon alá lógatott, magas nyomású, futurisztikusan kialakított, minden kényelemmel felszerelt kapszulában. A tervek szerint a pilóta mellett nyolc szerencsés utas férne el, akik az összesen nagyjából hatórás túra során elérnék a 30 000 méteres magasságot, ahol kétórányit lebegve lenyűgöző látványban lenne részük.

A Spaceship Neptune nevű légi járművet a NASA floridai illetőségű Kennedy űrközpontjában fejlesztik, a szerkezet pedig leginkább egy hőlégballonra hasonlít - persze zárt formában és high-tech felszereltséggel. A Space Perspective alapítója és ügyvezető igazgatója, Jane Poynter úgy gondolja, mivel eddig csak nagyon keveseknek (jobbára űrhajósoknak) adatott meg, hogy bolygónkat az űrből lássák, a hétköznapi embereknek egészen más lett a viszonyuk a Földdel. De talán, ha kívülről is látják majd, milyen csodálatos és múlandó, akkor jobban igyekeznek megóvni, értékelni a bioszférát és az emberiséget.

A hosszú távú cél persze nem csak a lelkiismeret felébresztése. A tervek között szerepel, hogy a ballon egy repülő oktatási laborként is működjön, ahol az utasok rengeteg új ismeretre tehetnek szert, ahol a kutatók a sztratoszféra széléről tanulmányozhatják a bolygót, a klímát, a levegő mozgását, és ahol asztrofizikusok és asztrobiológusok új lehetőséget kapnak a megfigyelésre.

A fejlesztők, a tervezők és a kutatók így képzelik el a Spaceship Neptune-t

A Space Perspective - Spaceship Neptune működése:

youtu.be

The Space Perspective - Spaceship Neptune


AMI MÉG ÉRDEKELHET