Noci na cestách: výhody a nevýhody prespania v aute

Dobrodružné duše, zablúdení cestovatelia aj nízkonákladoví cestovatelia sa nad touto možnosťou už určite zamysleli. Čo tak prespať v aute? Ako pri všetkom, aj tento druh cestovania má svoje výhody a nevýhody, na ktoré sa spolu s vami teraz pozrieme.

Foto: Shutterstock


Výhody spania v aute

Foto: unsplash

Nepopierateľnou výhodou prespania v aute je sloboda a flexibilita. Nemusíte sa náhliť na nijaký termín check-inu či hľadať, kde zložíte hlavu. Môžete zmeniť plány, zmeniť trasu, vydať sa na nepoznané miesta.

Rovnako sa nedá polemizovať nad šetrením nákladov. Keď ušetríte na ubytovaní, zostane vám viac peňazí na zážitky, vstupy, palivo na ďalšiu cestu či na skvelú večeru v nejakej miestnej reštaurácii.

Blízkosť a spojenie s prírodou spája prespanie v aute s kempovaním. Môžete sa zobudiť pri tých najkrajších východoch slnka, pred spaním si užívať hlbokú nočnú oblohu plnú hviezd či kochať sa výhľadmi na prírodu aj na miestach, kde by nedovolili postaviť ubytovacie kapacity. Od pláží, po hory a odľahlé miesta – auto rovná sa nový level spojenia s okolím.

Naše životy sa väčšinou riadia pravidlami, kedy vstávať, kam chodiť a dokedy tam byť. Táto rutina bežných dní môže byť ubíjajúca. Práve cesta autom, s prespaním v ňom, môže byť presným opakom. Dobrodružstvom, pri ktorom sa spontánne chytáte toho, čo vám napadne, vidíte alebo sa vám zapáči. Svoj itinerár môžete meniť z minúty na minútu a nič nezastaví vašu zvedavosť a žitie naplno v prítomnom okamihu.

Nevýhody nocovania v aute

Foto: unsplash

Prvá nevýhoda, ktorá napadne asi každého z nás, je pohodlie. S výnimkou karavanov a prerobených dodávok nie sú autá vyrábané s cieľom prespávať v nich. Preto, s prihliadnutím na možnosti auta, musíte brať ohľad na veľkostné možnosti a ergonómiu spania. Tiež hľadanie pokojného miesta na spanie, kde vám nik nebude rušiť súkromie, môže byť niekedy veľká výzva. A aj pokojné miesta večer môžu byť po rozvidnení plné turistov či miestnych.

Hygiena je druhou a rovnako podstatnou nevýhodou. Svoje potreby budete musieť riešiť tam, kde ste, a to samozrejme znamená nekomfortné a nie úplne hygienické správanie. Blízkosť servisných staníc môže pomôcť, najmä tých, ktoré pre kamionistov ponúkajú aj možnosť sprchy.

Tretím rizikom je počasie. Či už horúce letné noci v sparne auta, alebo chladné rána so zahmlenými oknami a vydýchaným vzduchom v horách, nie sú ideálne na zobudenie sa čerství ako rybičky. Zapínanie motora je pri spánku dosť problematické a ak nemáte externé kúrenie či klímu, zvážte nočné teploty a aktuálne počasie na mieste, kde plánujete prespať.

A nakoniec bezpečnosť. Keďže sa pohybujete po neznámom teréne, neviete, či osamelé zaparkované auto nepriláka zlodejov a miestnych kriminálnikov. Preto si miesto voľte opatrne, myslite na svoju bezpečnosť a vždy sa zamykajte. Myslite aj na to, v akej ste krajine a aké má zákony, čo sa týka náhodného kempovania. Inak vás ráno môže zobudiť nepriateľsky naklonený miestny človek či privolaná policajná hliadka.

Prespávanie v aute jednoznačne praje tým, ktorí dokážu svoje pohodlie, istotu, komfort a bezpečnosť potlačiť v prospech dobrodružstva a silných spomienok. Určite je to však vec, ktorú by ste si na svoj zoznam zážitkov v živote mali aspoň raz pripísať.

AMI MÉG ÉRDEKELHET