Spenót kreatívan

Van élet a főzeléken túl!

Fotó: Shutterstock

A spenót, más néven a paraj az egyik legnépszerűbb levélzöldség, amelyet szinte a világ minden táján fogyasztanak. Bár jellegzetes, kissé savanykás-kesernyés, fűre emlékeztető íze miatt sokan idegenkednek tőle, vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban annyira gazdag, hogy vétek lenne kihagyni az étlapunkról ezt a sokoldalúan elkészíthető szuperzöldséget.

A spenót erősíti az immunrendszert, kiváló vasforrás, a benne található flavonoidok pedig közömbösítik a szabad gyökök káros hatásait. Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók egyik kedvenc eledele, akár nyersen is fogyasztható, de tipikus „zöld” ízvilága egy perces forró vizes hőkezeléssel teljesedik ki igazán.

Fotó: Shutterstock

A spenót elkészítése

A spenót nagyon hőérzékeny zöldség, ha túlfőzzük, gyorsan elveszti a tápanyagtartalmát. Az egy perces hőkezelés csökkenti az oxalátok mennyiségét, és segíti kihozni a zöldség kellemesen enyhe, jellegzetes ízét, valamint így a levelek is megtartják harsogó zöld színüket.

Zöld smoothie

Nagyon jó napindító ez a nyers spenótot és gyümölcsöket tartalmazó ital. A spenótot és a kókuszvizet turmixgépben alaposan összeaprítjuk. Hozzáadjuk a banánt, az ananászt és krémes állagúra turmixoljuk. Az így elkészített smoothie-t poharakba adagoljuk, a tetejére lenmagot szórunk.

www.youtube.com

Poulet Farci aux Épinards & Fromage - Spinach & Cheese Stuffed Chicken - دجاج معمر بالسبانخ والجبن

Sajtos-spenótos csirkemell

A csirkemellet középen félig bevágjuk, sózzuk, borsozzuk. A krémsajtot összekeverjük a megmosott spenóttal és az apróra vágott sonkával. Az így elkészített tölteléket rátesszük a csirkemellre, amelyet feltekerünk, de az ínyencek baconbe is göngyölhetik. A tekercseket sütőtálba tesszük, öntünk alá egy kevés vizet, és alufóliával letakarva 40 percig pároljuk. Majd az alufóliát eltávolítjuk és még 20 percig sütjük. A kész csirkemellet rizzsel vagy főtt burgonyával tálaljuk.

Bulgursaláta bébispenóttal

A bulgurt puhára főzzük és langyosra hűtjük. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát felforrósított olívaolajon üvegesre pároljuk. Ráreszeljük a meghámozott fokhagymát, hozzáadjuk a megtisztított spenótleveleket, és rövid ideig pároljuk. A spenótos keveréket hozzáadjuk a bulgurhoz, megbolondítjuk egy kevés (vagy sok) felkarikázott újhagymával, végül pedig frissen facsart citromlével ízesítjük. Az egészet jól összekeverjük és magkeverékkel megszórva tálaljuk.

www.youtube.com

Recette de Crêpes Salées Verte aux Épinards | Sauce Menthe Ciboulette | Recette Facile et Originale

Spenótos palacsinta fetakrémmel

A spenótleveleket megmossuk, sós vízben megfőzzük és végül botmixerrel pürésítjük. A palacsintatésztához a lisztet, tejet, tojást, sót, egy kevés vizet, olívaolajat kikeverjük. Ízesítjük borssal és szerecsendióval, végül hozzákeverjük a spenótpürét is, és szokásos módon palacsintákat sütünk a masszából. A krémhez a feta sajtot villával összetörjük, összedolgozzuk a tejföllel, a krémsajttal és a reszelt fokhagymával, de akár friss mentát is tehetünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk és megtöltjük a krémmel, majd feltekerjük a palacsintákat.

Spenótos-sajtos batyu

Kevés olajon megpároljuk a megtisztított spenótot. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, reszelt fokhagymával. Hozzáadjuk a reszelt vagy kis darabokra vágott sajtot, és levesszük a tűzről. A leveles tésztát lisztezett sodródeszkán kinyújtjuk, majd egyforma négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére halmokat rakunk a spenótos masszából, és batyukat formázunk belőle úgy, hogy a töltelék kicsit kilátszódjon. Középen összecsippentjük a tésztát, megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, de fél diót is tehetünk rájuk. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben megsütjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET