Főszerepben a spenót

A legkorábban termő zöldségek közé tartozik a spenót, avagy más néven paraj. Alighanem az egyik leginkább megosztó zöldségféle: az emberiség egyik fele imádja, a másik fele viszont irtózik tőle. A spenótot persze lehet szeretni vagy nem szeretni, a tény akkor is tény marad: vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban rendkívül gazdag, és rendszeres fogyasztása jótékony hatással van szervezetünkre.

spenot

Ez a Közel-Keletről származó salátanövény egy perzsa kifejezésről – aspanakh – kapta a nevét, ami fordításban perzsa zöldet jelent. A mórok révén a X. században került Spanyolországba, ahonnan végül Európa-szerte elterjedt. Az első írásos spenótrecept egy 1390-ből fennmaradt angol szakácskönyvben (The Forme of Cury) olvasható.

Egy igazi superfood

Photo by Elianna Friedman on Unsplash

A spenót nagyon sok A- és B-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Jó hatással van az emésztési problémákra, de érdemes fogyasztani májpanaszok, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek esetén is. A salátazöldségek között a spenót egy igazi vitaminbomba: erősíti az immunrendszert, alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúra alatt is bátran fogyasztható, csökkenti a vérnyomást, tele van különböző flavonoidokkal, amelyek közömbösítik a szabad gyökök káros hatásait, ezáltal véd a rákos megbetegedésektől is.

A spenótot sokféleképpen lehet elkészíteni és tálalni. A Földközi-tenger térségében például fenyőmaggal, mazsolával, szardellával, valamint főtt rizzsel, feta sajttal és mentával kínálják. Fűszerezik chilipaprikával, borssal, fokhagymával, római köménnyel, de adnak hozzá tojást, citromlevet és paradicsomszószt is. Törökországban egy töltött tésztafélét – bureket – készítenek belőle.

Palacsinta spenótos túrókrémmel

Fotó: 123rf

A juhtúrót és a tehéntúrót összekeverjük vajjal és tojássárgájával. A spenótleveleket vajon megdinszteljük, apróra vágott fokhagymát adunk hozzá. Alaposan összedolgozzuk a túróval, hogy krémes állagú legyen, majd sóval és borssal ízesítjük. A kisütött palacsintákat megtöltjük a krémmel és egy vajjal kikent tepsibe rakjuk. Megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben megsütjük.

Bébispenótos-tojásos nokedli kecskesajttal

Az apróra vágott bébispenótot megpároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Lisztből, tojásból és vízből nokedlitésztát keverünk, hozzáadjuk a párolt spenótot. Lábasban vizet forralunk, és elkészítjük a nokedlit. A spenótos serpenyőben kacsazsírt olvasztunk és beletesszük a nokedlit, kicsit megpirítjuk, hozzákeverjük a kecskesajtot és a mascarponet. A felvert tojásokat a nokedlire csurgatjuk és megsütjük. Fejes salátával és sült baconszalonnával tálaljuk.

Spenótos ropi – az egészséges nasi

www.instagram.com

Egy keverőtálban összedolgozzuk a tejszínt, vajat, lisztet, tojást, sót, cukrot, sütőport és a spenótot, amit előtte apróra vágtunk és megdinszteltünk. A masszát habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsire csíkokat, vagy nekünk tetsző formákat nyomunk. 200 °C fokos sütőben 8–10 perc alatt készre sütjük.

Popeye és a spenót

Fotó: 123rf

A XX. század egyik ikonikus képregény- és rajzfilmhőse volt Popeye, a pipázó tengerész, akinek ereje egy konzerv spenóttól azonnal a sokszorosára növekedett és legyőzhetetlenné vált. Karakterének népszerűsége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a nagy világgazdasági válság idején, az 1930-as évek elején az Egyesült Államokban ugrásszerűen, 33%-kal megnőtt a spenótfogyasztás.

AMI MÉG ÉRDEKELHET