​Jazero v tvare srdca, ktoré má v skutočnosti smutný príbeh

Nie je to ilúzia.

jazero Spirit

Foto: NASA

Pri pohľade na jazierko v tvare srdca by väčšinu z nás v prvom momente nenapadli negatívne myšlienky. Jazero Spirit Lake v juhozápadnej časti štátu Washington bolo kedysi miestom stretávania plavcov, námorníkov a rybárov, ale teraz je však jeho využívanie pre rekreačné aktivity prísne zakázané.

Na juhozápade štátu Washington, medzi mestami Portland a Seattle, leží jedno z jazier v tvare srdca. Hoci satelitné snímky teraz ukazujú jeho tvar, tvar jazera Spirit nebol vždy takto romantický.

Jazero, ktoré leží na sútoku prírodnej rezervácie Gifford Pinchot a hory Svätej Heleny, bolo až do roku 1980 obľúbeným turistickým cieľom turistov a rybárov. V oblasti sa dokonca organizovali skautské tábory a jeho brehy boli posiate mnohými chatkami.

V máji 1980 sa však všetko zmenilo, keď vybuchla sopka Svätá Helena.

Katastrofa sa začala zemetrasením s magnitúdou 5,1, ktoré spôsobilo jeden z najväčších zosuvov pôdy na svete na severnom svahu sopky. Sopka následne vybuchla, čím sa hladina zeme zdvihla o takmer 60 metrov - a voda v jazere Spirit sa dočasne vyliala z jeho povodia.

Voda sa však postupne vrátila späť cez vrchol sutiny a vytvorila širšie, plytšie jazero v tvare srdca, ako ho poznáme dnes. Medzi troskami bolo množstvo popadaných stromov, ktorých kmene plávajúce na hladine vody, sú stále pripomienkou katastrofy spred takmer 45 rokov.

Prečítajte si aj: Mýtické jazero Himalájí

Podľa prírodovedca Jima Gawela bolo po erupcii týmito kmeňmi pokrytých približne 70% jazera a mnohé z nich odvtedy klesli na dno. Dnes zaberajú tieto kmene asi 20 percent jazera a pohybujú sa medzi severným a južným brehom v závislosti od počasia, uvádza NASA.

Po výbuchu sopky prestalo byť Spirit Lake turistickou destináciou, ale pre vedcov sa stalo dôležitejším miestom. Výskumníci ho udržiavajú ako akési prírodné laboratórium na štúdium obnovy krajiny, ktorú po sebe zanechali sopečné erupcie.

Mohlo by vás zaujímať: Fascinujúce sopky, ktoré môžete navštíviť aj vy!

Zaujímajú ich najmä kmene plávajúce na hladine a, samozrejme, ekosystém, ktorý vytvorili.

Mnohé jazerá by mali takýto koberec z klád, ale kláty sa bežne odstraňujú kvôli rekreácii alebo ťažbe dreva

− povedal Gawel.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET