Jarné výlety do Španielska, 2. časť – Madrid

Madrid je štvrté najľudnatejšie hlavné mesto Európy. Okrem toho každý rok priláka viac ako šesť miliónov turistov, ktorí toto mesto milujú. Toľko ľudí sa určite nemýli. Môžete zájsť do múzeí, reštaurácií, klubov, barov alebo na býčie zápasy.

Foto: Shutterstock

V rámci jarného city breaku sme okrem Valencie navštívili aj Madrid. A keďže sa medzi nami našli nadšenci vlakov, zvíťazila túžba previezť sa rýchlovlakom na otočku z Valencie do Madridu. Čo všetko sa dá za pár hodín stihnúť v Madride? A prečo je ideálne vybrať sa sem skôr, ako udrú horúčavy a mesto zaplavia turisti?

Ekologicky a rýchlo: vlakom do Madridu

Foto: Drive Magazine

Madrid získal lowcostové spojenie s Barcelonou a neskôr sa s ním prepojila aj Valencia a Alicante. Ceny lístkov sa začínajú na 9 eurách. Rýchlovlakom z Valencie sme sa za 2 hodiny ocitli na stanici v Madride. Po vystúpení v stanici Chamartín a krátkej jazde metrom sme sa vybrali pešo cez námestie Plaza de España so sochou legendárneho Dona Quijota de la Mancha až ku chrámu Debod. Jeho stavba sa začala ešte v 2. storočí pred n. l. v Egypte, no v roku 1968 hrozilo, že bude úplne zničený a zaplavený pri výstavbe Asuánskej priehrady. Vtedy chrám venovali Španielsku Egypťania ako poďakovanie za záchranu iného chrámu v Abu Simel. Chrám bol kompletne rozobratý a opäť zložený na kopci pri Madride, ktorý je obľúbeným parkom a oddychovým miestom. Z tohto miesta sú krásne vyhliadky na kráľovský palác a mesto.

Kráľovský palác, kde nebýva kráľ

Foto: Drive Magazine


Z vyhliadky je to kúsok ku kráľovskému palácu Palacio Real de Madrid. Jeho stavba sa začala už v roku 1738. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia kráľ v paláci už od roku 1931 nebýva, je len jeho oficiálnym sídlom. Kráľovská rodina žije v Palacio de la Zarzuela, čo je kúsok za Madridom. Palác slúži ako múzeum s cennými historickými zbierkami a je jedným z najväčších v západnej Európe. Jeho vyše 3 400 miestností je na celkovej ploche 135 000 m2. V jeho tesnej blízkosti nájdete tiež monumentálny katedrálny kostol Kráľovskej Panny Márie Almudenskej.

Kráľovský palác, kde nebýva kráľ

Foto: Drive Magazine


Z vyhliadky je to kúsok ku kráľovskému palácu Palacio Real de Madrid. Jeho stavba začala už v roku 1738. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia kráľ v paláci už od roku 1931 nebýva, je len jeho oficiálnym sídlom. Kráľovská rodina žije v Palacio de la Zarzuela, čo je kúsok za Madridom. Palác slúži ako múzeum s cennými historickými zbierkami a je jedným z najväčších v západnej Európe. Jeho vyše 3 400 miestností je na celkovej ploche 135 000 m2. V jeho tesnej blízkosti nájdete tiež monumentálny katedrálny kostol Kráľovskej Panny Márie Almudenskej.

Najstaršia reštaurácia na svete

Foto: Drive Magazine

V španielskom hlavnom meste netreba zabudnúť na dobré jedlo. Hoci sú malé porcie odlišných jedál, tapas, pre našincov menej obvyklý koncept, v Madride ho musíte vyskúšať. V tomto meste je viac ako 11 000 reštaurácií, čo je približne rovnako ako New Yorku, ale len jedna tu vyniká vekom. Reštaurácia Botin bola založená v roku 1725 a odvtedy je stále v prevádzke. Stôl je dobré rezervovať si vopred. Varia tu tak dobre, že o ich jedle písal dokonca aj Ernest Hemingway, keď mesto navštívil v roku 1920.

Všetky cestu vedú z... Madridu

Foto: Drive Magazine


Ak navštívite námestie Puerta del Sol, uvidíte na zemi malú značku ukazujúcu kilometer nula. Kilómetro cero je východiskový bod pre šesť hlavných ciest odbočujúcich z Madridu a z tohto miesta sa počítajú aj vzdialenosti. Je to symbolický stred a srdce Španielska a aj preto sa na tomto mieste koná mnoho demonštrácií, najmä tie proti vojnám a násiliu. Hneď vedľa stojí socha medveďa, naťahujúceho sa k jahodovému stromu, ktorý má Madrid na svojom erbe. Je dielom Antonia Navarra Santafé z druhej polovice 20. storočia.

Všetky cestu vedú z.... Madridu

Foto: Drive Magazine


Ak navštívite námestie Puerta del Sol, uvidíte na zemi malú značku ukazujúcu kilometer nula. Kilómetro cero je východiskový bod pre šesť hlavných ciest odbočujúcich z Madridu a z tohto miesta sa počítajú aj vzdialenosti. Je to symbolický stred a srdce Španielska a aj preto sa na tomto mieste koná mnoho demonštrácií, najmä tie proti vojnám a násiliu. Hneď vedľa stojí socha medveďa, naťahujúceho sa k jahodovému stromu, ktorý má Madrid na svojom erbe (Oso y el Madroño). Je dielom Antonia Navarra Santafé z druhej polovice 20. storočia.

Trhák Money Heist a stará vlaková stanica so sviežou záhradou

Foto: Drive Magazine

Kúsok od Puerta del Sol nájdete i námestie Plaza de Cibeles, kde sa nachádza fontána, ktorá je navrhnutá tak, že v prípade vlámania sa do neďalekej centrálnej banky zaplaví celú zlatú komoru. Centrálna banka by medzi obrovským počtom nádherných architektonických skvostov Madridu nepútala až takú pozornosť, no v dnešnom svete stačí jediný seriál, aby všetko bolo naopak. Tým seriálom bol netflixový trhák Money Heist (Papierový dom). Legendárna banková lúpež sa v prvej sérii odohrávala práve v tejto budove.

Našou poslednou zastávkou bola botanická záhrada umiestnená v opustenej časti železničnej stanice Atocha. Aj sem smerujú vysokorýchlostné vlaky z celého Španielska, a tak si vždy dobre pozrite, na ktorú z dvoch staníc vysokorýchlostných železníc v Madride vám to ide. Ak na Atochu, nenechajte si ujsť jej historickú časť. Je plná sviežich tropických kvetov, vzácnych stromov a rastlín, ktoré vám vyrazia dych.

300 slnených dní za rok a viac zelene než kdekoľvek inde

Foto: Spain.info

V Madride už v apríli dosahujú teploty 25 stupňov ,a tak pokrývka hlavy a opaľovací krém musí byť aj vašou povinnou výbavou. V lete môže byť návšteva mesta spaľujúca a vyčerpávajúca. A to aj napriek tomu, že jedno z najslnečnejších miest v Európe patrí aj k najzelenším. Zo všetkých miest v Európe má Madrid viac zelených plôch a stromov ako ktorékoľvek iné. Nižšie teploty a nižšie ceny leteniek však robia Madrid ideálnym kandidátom na váš víkendový citybreak či denný výlet z iného mesta Španielska vlakom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET