Sprievodca svetom piva: všetko, čo sa o ňom oplatí vedieť

Pomôžeme zorientovať sa v čoraz širšej ponuke.

Foto: Shutterstock

V posledných rokoch sa výrazne zmenila konzumácia piva. Špeciality tradičných pivovarných národov: Ale, IPA, stouty a ležiaky sa stali populárnymi na celom svete. Pomôžeme zorientovať sa v pestrej ponuke pív.

ČÍM SA STANE PIVO REMESELNÝM?

Obrovskej popularite sa teší kategória remeselných pív – ale čo to vlastne znamená? Ide o pivo vyrábané v malých, nezávislých pivovaroch, v malých množstvách, z kvalitných prírodných surovín, nepasterizované. Variáciám tohto typu piva sa nekladú medze. Na druhej strane, označenie „remeselné“ ešte nemusí byť garanciou bezchybnej kvality, preto treba byť obozretný pri výbere.

SPOZNAJTE DRUHY PÍV!

Foto: Shutterstock

Rozlišujeme päť hlavných druhov pív: spontánne kvasené (Lambic), spodne kvasené (Lager-Ležiak), vrchne kvasené (Ale), hybridné (spodne a vrchne kvasené súčasne) a nealkoholické pivá.

  • Lambic je veľmi suché, trochu kyslasté, skoro vôbec neperlivé belgické pivo s trpkastou arómou. Často ho konzumujú v rôznych príchutiach, čiže patrí medzi obľúbené druhy milovníkov ovocných pív.
  • Britské Ale, ktorého farebnosť sa tiahne od bledožltej cez tmavší rubín až po skoro čiernu, je vhodným pre tých, ktorí uprednostňujú pivá s plnšou chuťou. Priemerný obsah alkoholu je pri tomto type 4-8%. K jeho podtypom patria suchý Bitter Ale, sladký Cream Ale, tiež trochu sladkastý Porter s praženým charakterom, Scotch Ale, pripomínajúci chuť whisky a červený Irish Red Ale.
  • Spodne kvasený Ležiak pochádza z Bavorska. Je jedným z najobľúbenejších druhov na celom svete. K jeho najznámejším typom patrí Pils, ktorému sa v tejto kategórii podarilo preraziť ako prvému, ale rozšíreným je aj dolnosaský Bock.
  • Takzvané hybridné pivá sú tie, v ktorých výrobnom procese sa miešajú prvky spodne a vrchne kvasených druhov. Takým je napríklad pšeničné pivo, ktoré je pôvodne vrchne kvasené, ale pre dosiahnutie lepšieho výsledku doň niekedy pridávajú pivné kvasnice so spodným kvasením. Zaujímavou verziou sú parné pivá, jednotlivé sezónne pivá s rozdielnym korením a tiež údené pivá, ktoré svojej špecifickej aróme vďačia jačmennému sladu sušenému v peci.
  • Podľa mnohých nealko pivá ani nie sú ozajstným pivom. Treba však mať na zreteli, že v každom z nich je prítomný aspoň minimálny obsah alkoholu. Kým pri klasických pivách je obsah sušiny v zápare okolo 11%, v prípade nealkoholických pív je to 6%.

Z ČOHO PIŤ PIVO? – POHÁR PIVA JE VŽDY PLNÝ!

Foto: Shutterstock

Dôležitým základným pravidlom je, že – v protiklade s pohárom vína – pohár piva vždy musí byť plný.

  • Ľahšie pivá, akými sú Ale, ležiak, tmavý ležiak a Bitter Ale, si možno vychutnávať okrem klasického krígľa aj z poháru na pivo plzenského typu na stopke alebo z tzv. plzenskej vázy, štíhleho pohára pripomínajúceho tie na šampanské.
  • Klasický pintový pohár na anglické Ale sa v hornej časti trochu rozširuje.
  • Farba porterov vyniká v takzvanom Shaker pohári, v jednoduchom trojdecovom pohári s hrubším sklom.
  • Pivá s vyšším obsahom alkoholu (Double IPA, ťažké belgické Ale, Bock, Russian Imperial Stout) sú menej perlivé, majú menej peny, na druhej strane ich vôňa je oveľa bohatšia. Konzumovať ich možno z autentického poháru Snifter, ktorý je trochu väčší, ako klasický pohár na brandy, ale je podobného tvaru.
  • A nezabudnime ani na poháre na nemecké pšeničné pivá s ich typickým pretiahnutým tvarom, širšou dolnou a uzatvorenou hornou časťou, v ktorej sa krásne prejavuje nadýchaná pena týchto druhov pív.

AKÁ JE IDEÁLNA TEPLOTA PIVA?

  • 6-7 stupňov ľahké ležiaky
  • 7-9 stupňov plzenské a jemné pšeničné pivo
  • 8-10 stupňov Ale, Bitter, tmavý ležiak, pšeničné pivo, ľahká IPA, belgický blonde Ale
  • 10-12 stupňov červený Ale, svetlé pivá, Bock, dvojitá IPA
  • 12-15 stupňov Strong Ale, kvalitné trapistické pivá, Imperial Stout
AMI MÉG ÉRDEKELHET