Subotica – mesto secesie

Subotica, ktorá sa nachádza len pár kilometrov od maďarsko-srbských hraníc, je jedným z 22 miest na svete, ktoré môžu niesť titul „Mesto secesie“. Na relatívne malom území tu môžeme obdivovať toľko majstrovských diel secesnej architektúry, že by sme ich všetky len ťažko vymenovali. Ako upútavku predstavujeme tri najdôležitejšie budovy.

Foto: Shutterstock

Sieť secesných miest, Réseau Art Nouveau Network len pred desiatimi rokmi, v roku 2013, pridala medzi svojich členov Suboticu, ktorá sa tak zaradila medzi mestá pýšiace sa svetoznámym dedičstvom secesie, akými sú Barcelona, Budapešť, Viedeň a Paríž. Správna rada rozhodla jednohlasne a ak Suboticu navštívite, hneď pochopíte prečo.

Raichlov palác

Foto: Visit Subotica

Architekt Ferenc Raichle postavil tento palác pre svoju rodinu v jednej z najkrajších častí Subotice, ktorú od odovzdania v roku 1904 všetci obdivujú. Keď prídete do mesta vlakom, Raichlov palác je prvá budova, ktorú uvidíte. Honosná výzdoba budovy a nádherné farby sú skutočne oslňujúce. Vchod do paláca má tvar prevráteného srdca, ktoré je vsadené do časti fasády. Motív srdca je vyobrazený vždy novým a originálnym spôsobom – aj kovaná brána je v tvare srdca. Ferenc Raichle navrhol budovu podľa uhorskej/maďarskej verzie secesie a inšpirovanú ľudovým umením Sedmohradska: s farebnou maľbou, vyrezávaným drevom, motívmi záhradných kvetov, srdiečok. Dnes sa v paláci nachádza Galéria subotických pamiatkarov a na jeho nádvorí je kaviareň. Naľavo od vstupu je nájomný palác, ktorý svojou výzdobou a farbami nadväzuje na obytný palác, avšak v skromnejšej verzii.

Synagóga

Foto: Visit Subotica

Podľa obyvateľov Subotice bola v ich meste postavená „jedna z najkrajších synagóg v tejto časti Európy“. Neologická synagóga postavená v roku 1902 je výnimočná nielen tým, že je jedinou čisto secesnou židovskou svätyňou v Európe, ale aj tým, že sa považuje za jednu z vrcholových stavieb uhorskej/maďarskej secesie. Tento štýl charakterizujú typické maďarské ľudové motívy: kvetinová výzdoba, pávie pierka, tulipány, štylizované ruže či ľalie, ktoré nájdeme aj na vitrážach a maľovaných stenách. Interiér evokuje časy Starého zákona a živá harmónia farieb má vo veriacich vyvolať pocit radosti. Vnútorná výška synagógy je 23 metrov a jej kupola je široká takmer 13 metrov. Keďže po druhej svetovej vojne židovská obec Subotice nemohla synagógu udržiavať, v roku 1976 sa stala majetkom mesta a v 80. rokoch sa v nej konali divadelné predstavenia. Jej rekonštrukcia bola dokončená v roku 2019 a židovská náboženská obec Subotice synagógu znovu otvorila. Aj keď sa táto veľkolepá stavba opäť stala miestom bohoslužieb, je pre turistov otvorená okrem soboty a pondelka.

Radnica

Foto: Visit Subotica

V centre Subotice sa nachádza jeden zo žiarivých klenotov uhorskej/maďarskej secesie, radnica postavená v rokoch 1908 až 1910. Jeho veža je vysoká 76 metrov a rozhľadňa umiestnená vo výške 45,5 metra ponúka jedinečnú panorámu Subotice a jej okolia. Symetricky založená budova má štyri vnútorné nádvoria a štyri vchody. Na severnej strane v krásnom, dobre zorganizovanom parku sa nachádza Modrá fontána, ako aj vstupná hala, na hornom poschodí ktorej sa nachádzajú tri slávnostné siene – vrátane Veľkej siene, ktorá je srdcom radnice. Konajú sa tu zasadnutia zastupiteľského zboru, koncerty a svadby. Jej nádherné vitráže sú obzvlášť cennými umeleckými dielami. Bohatú výzdobu a secesné dekorácie dopĺňajú romantické motívy maďarského ľudového umenia.

AMI MÉG ÉRDEKELHET