Ako sa starať o psy v teple: 9 praktických tipov

Aby nemuseli byť stále udychčaní s jazykom vonku.

Foto: Unsplash / Bruce Warrington

Leto je obdobím, kedy sa väčšina z nás teší na dlhé dni plné slnka, relax pri vode a množstvo aktivít vonku. No práve teplé počasie môže byť pre našich štvornohých priateľov náročné. Psy nemajú takú účinnú schopnosť regulovať telesnú teplotu ako ľudia, preto im musíme venovať osobitnú starostlivosť. Tu je niekoľko tipov, ako sa postarať o svojho psa počas horúcich letných dní.

1. Zabezpečte dostatok vody

Hydratácia je kľúčová. Uistite sa, že váš pes má vždy k dispozícii čerstvú a čistú vodu. Kľudne mu do vody pridajte kocky ľadu, zostane tým dlhšie chladná.

2. Nájdite tieň

Ak je váš pes vonku, zabezpečte mu miesto, kde sa môže schovať pred priamym slnkom. To môže byť prístrešok, strom alebo slnečník. Ideálne je, ak môže byť pes väčšinu dňa v interiéri, kde je chladnejšie.

Foto: Unsplash / Anna Dudkova

3. Obmedzte fyzickú aktivitu počas dňa

Počas najteplejších častí dňa je najlepšie vyhnúť sa intenzívnemu pohybu. Ranné a večerné prechádzky sú pre psa omnoho príjemnejšie. Ak plánujete aktivity vonku, nezabudnite na prestávky a pravidelné prestávky za účelom hydratácie.

4. Používajte chladiace podložky a vesty

Na trhu existuje množstvo produktov určených na chladenie psov, ako sú chladiace podložky alebo vesty. Tieto pomôcky môžu pomôcť znížiť telesnú teplotu psa a poskytnúť mu úľavu v horúčavách. Na záhrade môže pomôcť nastriekať hadicou vodu na trávnik – a nechať nech si tam pes ľahne. Chladia sa totiž odspodu. Preto postaviť sa pre psa do potoka je lepšie, než ho oblievať vodou.

5. Starajte sa o srsť

Pravidelné česanie pomáha odstrániť prebytočnú srsť a zlepšiť cirkuláciu vzduchu ku koži. Krátkosrsté psy môžu pocítiť úľavu z mierneho skrátenia srsti, ale nikdy by ste nemali psa úplne oholiť, pretože srsť slúži aj ako ochrana pred slnkom.

6. Dávajte pozor na príznaky prehriatia

Zvieratá môžu ľahko dostať úpal. Medzi príznaky patrí nadmerné slinenie, ťažké dýchanie, neobvyklá letargia, vracanie alebo tmavočervené ďasná. Ak spozorujete tieto príznaky, okamžite psa premiestnite na chladné miesto a kontaktujte veterinára.

Foto: Unsplash / marieke koenders

7. Nechajte psa v aute iba s pustenou klimatizáciou

Nikdy nenechávajte psa v zaparkovanom aute, aj keď je okno pootvorené. Teplota v aute môže veľmi rýchlo dosiahnuť nebezpečne vysoké hodnoty. Ak už musíte psa nechať v aute, uistite sa, že klimatizácia je zapnutá a pravidelne kontrolujte jeho stav.

8. Ochrana pred parazitmi

Leto je obdobím, kedy sa množia parazity ako kliešte a blchy. Používajte preventívne prostriedky, aby ste svojho psa ochránili pred týmto nebezpečenstvom.

9. Kúpanie a plávanie

Ak váš pes rád pláva, je to skvelý spôsob, ako ho udržať schladeného. Nezabudnite ho však po kúpaní dobre osušiť, aby ste predišli častokrát hroziacim kožným problémom.

Starostlivosť o psa v teple môže vyžadovať trochu viac úsilia, ale vďaka týmto tipom môžete zabezpečiť, aby sa váš štvornohý priateľ cítil pohodlne a bezpečne počas celého leta. Vaša starostlivosť a pozornosť mu pomôžu prežiť horúce dni šťastne a hlavne zdravo.

Foto: Unsplash / Jeremy Perkins

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET