Ako chutilo víno, ktoré pili starovekí Rimania?

Výskumom sa to podarilo zistiť.

Počas Rímskej ríše zohrávalo víno v spoločnosti dôležitú úlohu: tradícia výroby vína prenikala do každodenného života - od medicíny cez zábavu až po ekonomiku. Ako však rímske víno voňalo a chutilo? Zisťuje to nová štúdia.

Výskumníci Dimitri Van Limbergen a Paulina Komar sa najprv zamerali na staroveké hlinené nádoby známe ako dolium. Tento typ nádoby sa často používal na uskladnenie vína. Mali šťastie, že sa im podarilo získať neotvorenú vzorku, aby mohli začať skúmať tému, ktorá by mohla vrhnúť svetlo na to, ako chutili vtedajšie vína, uvádza IFLScience.

Výskumníci tvrdia, že žiadna štúdia doteraz neskúmala úlohu týchto hlinených nádob pri výrobe vína ani vplyv nástrojov na vzhľad, vôňu a chuť starovekých vín.

Dvojica chcela najprv porovnať doliové nádoby s nádobami používanými pri tradičnej gruzínskej výrobe vína. Tieto nádoby, známe ako kvevri, sa stále používajú na kvasenie, takže sa predpokladá, že staroveké vína mohli byť veľmi podobné moderným gruzínskym vínam.

Z toho vedci usúdili, že rímske víno bolo pravdepodobne tmavožlté alebo jantárové, čo potvrdzujú aj záznamy z tohto obdobia. Táto farba bola pravdepodobne spôsobená tvarom nádoby, ktorá vďaka svojmu úzkemu dnu zabraňovala tomu, aby šupky a pevnejšie vlákna hrozna počas kvasenia ovplyvňovali farbu.

Neskôr sa tiež zistilo, že víno malo pravdepodobne mierne korenistú chuť a príjemnú trávovú, orechovú arómu sušeného ovocia, a to vďaka poréznemu (jamkovitému) materiálu, ktorý umožňoval oxidáciu.

Pokiaľ ide o vôňu, výskumníci predpokladajú, že Rimania mohli cítiť vôňu pripomínajúcu opečený chlieb, jablká, pražené orechy a kari. Nádoby boli zakopané pod zemou, aby sa regulovala teplota a pH, čo umožnilo kvasinkám na povrchu množiť sa a uvoľňovať do vína zlúčeninu nazývanú solotón.

Limbergen hovorí, že výsledky štúdie nám umožnili dozvedieť sa o rímskom vinárstve oveľa viac, ako sme mali doteraz.

Hodnota identifikácie často neočakávaných paralel medzi moderným a starovekým vinárstvom spočíva vo vyvrátení údajného amaterizmu rímskeho vinárstva a v odhalení spoločných znakov medzi procesmi výroby vína počas tisícročí

− vysvetlil výskumník.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET