Studený gejzír v Herľanoch je svetová rarita

Ak si myslíte, že za gejzíry musíte cestovať aspoň na Island alebo do Ameriky, tak sa mýlite.

Foto: herlany.sk

Možno je to prekvapujúce, ale pre tento zážitok nemusíte prekročiť hranice Slovenska.

Pôsobivý výsledok interakcie prírody a ľudskej činnosti

Východoslovenská obec Herľany sa od roku 1872 môže pýšiť nevšedným gejzírom, ktorý vznikol vrtom pri hľadaní výdatnejšieho zdroja termálnej vody pre rozširujúce sa miestne kúpele. Kedysi dávno, ešte za čias Monarchie, tu bol čulý kúpeľný život. Boli postavené hotely a kúpeľné domy, z ktorých niektoré môžete vidieť aj dnes.

K prvej erupcii došlo pri hĺbke 172 metrov, ďalšia erupcia nastala pri dosiahnutí hĺbky 275 metrov. Sonda nakoniec v hĺbke 404,5 metrov priviedla na povrch silný prameň minerálnej vody. Výška vodného stĺpca podľa dobových opisov dosahovala až 112 metrov a voda vyvierala nepretržite až desať dní.

Foto: herlany.sk

Čím sa líši od ostatných gejzírov?

Herliansky gejzír je periodicky erupčný gejzír studenej vody. V rokoch 1957 až 2006 bol dokonca jediným studeným gejzírom v Európe – dnes podobné gejzíry sa nájdu len na Islande. Z väčšiny gejzírov po celom svete vytryskne horúca voda, teda sú „poháňané“ geotermálnou energiou, no Herliansky gejzír je známy svojimi nízkymi teplotami 14 – 18 °C. Jeho hlavným zdrojom energie je oxid uhličitý vystupujúci z podložia, ktorý spôsobuje kolísavé vodné erupcie. Keďže voda je naplnená oxidom uhličitým, celý systém funguje na princípe sifónu. Výška gejzíra je okolo 22 metrov a erupčná činnosť trvá 25 minút.

Trpezlivosť sa vypláca

Herliansky gejzír je skutočne veľkolepý zážitok, ktorý ovplyvňuje všetky naše zmysly. Jediný problém je, že zachytiť tento nádherný pohľad nie je také jednoduché. Gejzíry v americkom národnom parku Yellowstone vystrelia každých pár minút, ale náš slovenský gejzír čaká medzi dvoma erupciami až 34 – 36 hodín. Pred návštevou sa oplatí pozrieť si webovú stránku obce Herľany, na ktorej sa zverejňuje predpokladaný termín najbližšej erupcie.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET