Vasúttársaságnak köszönheti sikerét egy idahói étel

Sült burgonya sajttal és szalonnával töltve

A héjában sült krumpli Európában, azon belül is az Egyesült Királyságban a 19. század közepén vált népszerű utcai étellé, melyet leginkább a munkásosztály tagjai fogyasztottak. Később, az egyesült államokbeli Idahóban akkora sikere tett szert, hogy a tagállamot ma is a „krumpli fővárosaként” emlegetik – egy vasúttársaságnak köszönhetően.


A héjában sült krumplit többek között könnyű elkészíthetősége miatt szerették a 19. századi Egyesült Királyságban, de egyre nagyobb igény lett az olyan ételekre, amiket kész formában haza lehetett vinni.

Az utcai árusok éppen ezért üzletet kötöttek a pékségekkel, hogy óriási sütőikben, egyszerre sok krumplit készíthessenek el. Ezeket aztán kisebb üvegekbe zártak, hogy melegek maradjanak, és így adták el őket a siető járókelőknek.

Az Egyesült Királyságban az egyszerű utcai étel „jacket potato”, azaz „dzsekis krumpli” név alatt futott, mivel a héjában sült krumplik a téli hónapokban remek kézmelegítőkéntszolgáltak: az emberek csak berakták őket a kabátjuk zsebébe, a belőlük áradó hő pedig egy ideig melegen tudta tartani őket. A krumpli mellé vajat és különböző fűszereket is kaptak a vevők, akik hazaérve egyszerűen összekeverték és felmelegítették a hozzávalókat.

Variációk krumplira: A varázslatos burgonya

Az Egyesült Államokban csak a 20. században terjedt el a sült krumpli. Idahóban bajban voltak a farmerek, mivel a náluk termett krumplit egyrészt elég vastag héja, másrészt pedig óriási mérete miatt nagyon nehezen tudták csak eladni, így ezek főleg a sertések eledele között végezték.

Hazen Titus, a Northern Pacific Railway vasúttársaság étkezésért felelős felügyelője egyszer meghallottam, ahogy két idahói farmer erről panaszkodik. A vasúttársaság több mint 30 évnyi építkezés után érte csak el Idaho tagállamát, az itt dolgozó munkásoknak viszont kiadós ételre volt szükségük. Titusnak ekkor remek ötlete támadt,

majd némi kísérletezést követően, a vasúttársaság szakácsai rájöttek arra, hogy az idahói krumplikat egy bizonyos módon sütve, olyan ételt kapnak, aminek a héja ropogós, ám a belseje lágy és krémes.

A krumplit már akkor is egyéb hozzávalókkal és különböző fűszerekkel tették ízletessé.

Tehát így, a kezdetekben a krumpli hátrányát jelentő két tényező vált végül a fogás vonzerejévé: nagy mérete miatt kiadós ételt lehetett belőle készíteni, vastag héja pedig kellően ropogós volt.

Ha eleged van, hogy mindig ketchupba tunkolod a sült krumplit: Élet a ketchupon túl: 5 mennyei mártogatós sült krumplihoz

A héjában sült krumpli hamarosan olyan népszerű lett, hogy a Northern Pacific Railwayt gyakran csak „Route of the Great Baked Potato” néven, azaz az „óriási héjában sült krumpli útvonalaként” emlegette, írja a Tasting Table.

Az Egyesült Királyságban a munkásosztály által fogyasztott étel az Atlanti-óceán másik felén igazi gasztronómia kultúrát teremtett, amit ma az amerikai (Észak-)Nyugat jellegzetes fogásának tekintenek – Idahót pedig azóta is a „krumplifővárosként” tartják számon az országban.

Ha otthon is elkészítenénk

Ha mi is elkészítenénk a héjába sült krumplit, akkor néhány szem nagyobb krumplira, olívaolajra, sóra és borsra lesz szükségünk. Ha valamilyen töltelékkel szeretnénk tálalni, akkor sajtot, hagymát, vajat és tejfölt is hozzáadhatunk.

A The Spruce Eats receptje szerint először melegítsük elő a sütőt nagyjából 120 Celsius-fokra, majd a krumplik megmosása után villával szurkáljunk beléjük egy kicsit, hogy a hő tudjon hova távozni. Ezt követően kenjük be vékonyan a burgonyákat olívaolajjal, sózzuk meg őket és rakjuk a sütőbe nagyjából 60-70 percre.

Miután elkészültek, a krumplik közepén óvatosan húzzunk végig egy kést, hogy azok szétnyíljanak. Ha ezzel is készen vagyunk, a krumplikat vajjal, tejföllel, sajttal és persze fűszerekkel is ízesíthetjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET