Súlybarát ételek az ünnepek utánra

A sok nehéz fogás és sütemény között az ember valósággal kiéhezik a zöldségekre.

Fotó: Shutterstock

A karácsony és a szilveszter nemcsak a családi összejövetelekről és az ajándékozásról szól, hanem a nagy lakmározásokról, a finom ételekről és süteményekről is. A nehéz, zsíros ételek fogyasztása nagy kihívást jelent a gyomrunknak, ráadásul magas kalóriatartalmuk miatt szinte mindenkinél néhány plusz kilóval többet mutat a mérleg az új év kezdetén.

Az ünnepek elteltével inkább olyan ételeket készítünk és fogyasztunk, amelyek könnyen emészthetők, ezáltal kíméletesek a gyomrunkhoz. Szerencsére a finom ízekről ilyenkor sem kell lemondanunk! Az a lényeg, hogy legyen benne sok zöldség – párolva, roston sütve, salátának elkészítve. Fogyasszunk minél több levest és főzeléket, kevesebb húst és még kevesebb zsiradékot. Desszertnek pedig válasszunk gyümölcsöket, gyümölcssalátákat, vagy akár cukor nélkül készített pudingokat.

A gyomorkímélő étrend lényege, hogy az ételek csak néhány összetevőből és lehetőleg friss alapanyagokból készüljenek. A következő receptek inspirációt nyújtanak néhány könnyű és egészséges fogás elkészítéséhez.

Almás fehérrépa-krémleves

Fotó: Shutterstock

Ez a picit fanyar, picit édes leves rendkívül egyszerűen elkészíthető. A felaprított hagymát, fehérrépát és almát pár percig olajon megdinsztelünk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet, felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk. Ha a zöldség és az alma is megfőtt, botmixerrel pürésítjük, végül hozzáadjuk a tejszínt. Néhány percre még visszatesszük a tűzhelyre. Pirított kenyérkockával, baconchipsszel vagy reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Narancsos rukkolasaláta feta sajttal

Fotó: Shutterstock

A rukkolát beletesszük egy tálba. Hozzáadjuk a kifilézett narancsot, a felvágott lilahagymát, a megpirított diót és a gránátalma lédús magjait. A salátát meglocsoljuk narancsos salátaöntettel, amit narancslé, ecet, só, bors és olívaolaj hozzáadásával készítünk el. Összekeverjük a salátát, végül pedig rámorzsoljuk a feta sajtot.

Tarhonyás zöldséges csirkemell

A csirkemellet felkockázzuk és megsózzuk. A felaprított vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csirkemellet, pirospaprikát és a fagyasztott zöldségeket – borsót, kukoricát, répát, paprikát. Felöntjük vízzel és főni hagyjuk. Egy kevés olajon megpirítjuk a tarhonyát és hozzáadjuk a zöldséges csirkéhez. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt addig főzzük, amíg a tarhonya és a csirkemell készre fő. Tányérra tesszük és tálaljuk.

Sült csicseriborsó

Fotó: Shutterstock

Ez az étel ideális esti nasinak, sokkal jobb ropogtatni való, mint például a sós mogyoró! Gyorsan csökkenti az éhségérzetet, ráadásul beltartalma miatt a csicseriborsó legendásan jó csonterősítő. A sütőt előmelegítjük. A konzerv csicseriborsóról leöntjük a levét és leöblítjük. Egy papírtörlővel szárazra töröljük és összekeverjük chiliporral, köménnyel, egy lime reszelt héjával és Himalája-sóval. Tepsire tesszük és 15-30 perc alatt megsütjük. Aki nem szereti a csípőset, a chiliport helyettesítheti őrölt piros paprikával, vagy akár el is hagyhatja. Ha kihűlt, légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Grapefruitos smoothie

Fotó: Shutterstock

Ezt a finom vitaminbombát percet alatt elkészíthetjük. A grapefruitot, narancsot, kivit, citromot meghámozzuk, a répát lereszeljük. Az egészet összeturmixoljuk és poharakba adagolva tálaljuk. A gyümölcsöket ízlés szerint változtathatjuk és egy kevés mézzel ízesíthetjük is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET