Svetelný signál na hradoch Pohronskej hradnej cesty

Aj tento rok sa otvorí sezóna na hradoch Pohronskej hradnej cesty vyslaním svetelného signálu, ktorý vybrané hradné lokality symbolicky spojí.

Svetelný signál na Pohronskej hradnej ceste
Foto: dobrykraj.sk

Hrady popri rieke Hron už po štvrtýkrát osvetlia nebo a vyšlú signál, aby vyčarili jedinečnú atmosféru pre svojich návštevníkov. Toto zaujímavé podujatie si získalo obrovskú popularitu medzi divákmi, pričom minulý rok sa na deväť oficiálne zapojených lokalít, zišlo približne 500 nadšených divákov. Svetelný signál spojí tento rok opäť sedem lokalít Pohronskej hradnej cesty v úžasnom vizuálnom divadle v piatok, 15. marca o 18:00. K podujatiu sa pridávajú už tradične aj lokality Vartovka v Krupine, vrch Sitno a Vartovka v Banskej Bystrici.

Hrady vo vizuálnom kontakte

Foto: dobrykraj.sk

Revište - Teplica

Myšlienka zistiť, či sú hrady stále vo vizuálnom kontakte, ako tomu bolo v minulosti, vznikla v roku 2021, v pracovnej skupine zameranej na rozvoj Pohronskej hradnej cesty ako turistického magnetu.

Historicky mali tieto hrady a ich okolité vrchy ochrannú a signalizačnú úlohu. Avšak so zánikom niektorých hradov a zarastením ich pozostatkov lesmi, sa stalo otázkou, či sa ešte stále navzájom vidia.

Iniciatíva, ktorá zaujala

Foto: dobrykraj.sk

Sitno

Jiří Pěč, z oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko, vedel už po prvom ročníku, i keď ešte bez verejnosti, že si tento unikátny zážitok musia zopakovať a umožniť to aj ostatným fanúšikom našich krásnych hradov. "Preto sme sa rozhodli overiť aspoň niektoré z týchto spojení," vysvetľuje Zuzana Jóbová, z krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrického kraja Turizmus. "Vybrali sme si lokality, kde sme predpokladali, že by mohli byť v spojení a vyrazili sme na ne so svetlami. Bol to pre nás úžasný zážitok vidieť, ako veľký záujem naša iniciatíva vyvolala."

Svetelný signál už v piatok

Svetelný signál sa od minulého roku rozrástol a zahŕňa nielen vybrané lokality Pohronskej hradnej cesty, ale postupne aj ďalšie miesta, ktoré boli súčasťou tejto stredovekej informačnej siete, alebo sa chcú pridať k tomuto úžasnému podujatiu a vidia v ňom príležitosť na sieťovanie a spoluprácu.

Práve spolupráca je to, čo je v našom kraji základnou esenciou tvorby atraktívnych turistických produktov a som rád, že aj v tomto roku budeme môcť takto symbolicky prejaviť vôľu spolupracovať“, dodal Ján Beljak, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja pre regionálny rozvoj.

Foto: dobrykraj.sk

Zakyl

Ďalšie tipy na čítanie o hradoch, zámkoch a zrúcaninách na Slovensku:

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET