Svetové umenie vo virtuálnych prehliadkach

Celosvetová koronakríza doľahla okrem turizmu aj na oblasť kultúry. Niektoré svetové, ale aj slovenské múzeá ponúkajú 3D prehliadky v takej dobrej kvalite, že sa aj počas lockdownu doma zabavíte a umenie si vychutnáte v kvalite 4K.

Foto: 123rf

Z dôvodu zákazu vychádzania sa nám všetkým život obmedzil do okien, ktoré ponúkajú naše počítače, mobily a tablety. Vďaka moderným technológiám však nemusíme trpieť, ani čo sa týka vizuálneho umenia. Vybrali sme pre vás tri múzeá, ktorých návšteva vám bude pripomínať počítačovú hru, a budete blúdiť ich chodbami takmer ako v skutočnosti.

Hrobka kráľovnej Meresanch III., Káhira, Egypt

Foto: Getty Images Hungary

Jeden z antických siedmich divov sveta, pyramídy v egyptskej Gíze, priťahujú milióny ľudí. Bohatú egyptskú kultúrau si môžete pozrieť vďaka virtuálnej návšteve najrozsiahlejšej návštevy egyptských artefaktov zo severnej Afriky online. Avšak skutočný virtuálny zážitok je hrobka kráľovnej Meresanch III. Táto manželka kráľa Rachefa dostala hrobku pôvodne vybudovanú pre jej matku, čo naznačuje, že zomrela náhle. Bolo to niekedy medzi 50. a 55. rokom jej života a socha aj sarkofág tejto 154 cm vysokej ženy sa nachádzajú v Káhirskom múzeu. No virtuálne môžete objaviť aj jej bohato zdobenú hrobku, mastabu a to všetko online.

Národné historické múzeum, Santiago de Chile, Čile

Foto: Getty Images Hungary

Ak sa chcete presunúť do bližšej histórie, v ponuke je napríklad predkoloniálna a koloniálna éra Čile. Tá je uchovaná v množstve artefaktov v Národnom historickom múzeu v hlavnom meste Santiago de Chile. Nájdete v ňom históriu vývoja od pôvodných domorodých obyvateľov až do vojenského prevratu Augusta Pinocheta v roku 1973, ktorého diktátorský režim v krajine pretrval po ďalších 17 rokov. Osemnásť trvalých expozícií skrýva vyše 1 600 artefaktov, ktoré môžete preskúmať aj hravou digitálnou formou.

Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši

Foto: Liptovský galéria Petra Michala Bohúňa

Úplne rovnakú kvalitu virtuálnej prehliadky si môžete vychutnať aj zo Slovenska. Liptovská galéria sprístupnila svoju stálu expozíciu, zameranú najmä na diela slovenského maliara, ktorý jej dal meno. Celkovo 81 diel si môžete vychutnať vo vysokom rozlíšení. Medzi nimi napríklad maľbu päťročnej Marienky Medveckej s bábikou alebo dobový portrét Jozefíny Thuranskej. Stálu expozíciu celého poschodia tak môžete preniesť vo vysokej kvalite priamo k sebe domov vďaka nasnímaniu online.

AMI MÉG ÉRDEKELHET