Trendové swapovanie

Vedeli ste, že v šatníku máme v priemere 30 až 50 kusov oblečenia, ktoré vôbec nenosíme? To sa mi ešte zíde. Toto bolo drahé. Tohto sa neviem vzdať. Či už máte k oblečeniu akékoľvek puto, ak ste si danú vec minimálne rok neobliekli, je načase sa jej zbaviť. Nemusí skončiť hneď v koši. Čo by ste povedali, keby za každú vašu nenosenú vec na výmenu pribudla do šatníka nejaká iná?

Foto: Shutterstock


Čo je swap?

Foto: Slovnaft

Swap je anglické slovo a doslova znamená „výmena“. U nás sa toto slovo v jeho anglickej podobe uchytilo ako výmena oblečenia. Dnes sa čoraz viac snažíme byť ekologickejší k našej planéte, a tak prirodzene premýšľame, ako by naše obnosené oblečenie našlo ešte nejaké využitie, svoj druhý domov. Je to v podstate second hand s tým rozdielom, že za oblečenie nič neplatíte. Jedinou podmienkou je doniesť vaše “staré” oblečenie, ktoré už nenosíte. A swap sa nemusí týkať výlučne oblečenia. Vymieňať si môžete knihy či výbavu domácností.

Hlavné výhody

Foto: Slovnaft

Úspora peňazí. Vďaka bezplatnej výmene získate “nové” oblečenie. To, čo u vás nenájde uplatnenie, iného poteší. Môžete s oblečením experimentovať. Koľkokrát ste premýšľali zmeniť štýl obliekania, ale báli ste sa, že po čase by aj tak len zaberalo miesto vo vašej skrini? Týmto spôsobom máte ideálnu príležitosť osviežiť váš šatník a posunúť svoje kreatívne hranice. V neposlednom rade je to zníženie negatívneho vplyvu na životné prostredie a podpora cirkulárnej ekonomiky. Veď len na výrobu jedného bavlneného trička je potrebných takmer 3 000 litrov vody. Nehovoriac o tom, že bavlnu je potrebné vypestovať, pozbierať, zafarbiť, ušiť a potom distribuovať. A to je dosť veľká uhlíková stopa.

Ako sa o swape dozvedieť?

Foto: Slovnaft

Druhý swap v spoločnosti Slovnaft.

Najlepším riešením je hľadať informácie na sociálnych sieťach podľa miesta, kde bývate. Existuje množstvo organizácií, ktoré swapy zastrešujú. Dokonca aj v menších mestách. Podmienky bývajú rôzne. Niekde môžete čakať dobrovoľné vstupné, inde zaplatíte pár eur. Líšia sa tiež počtom oblečenia, ktoré musíte priniesť a koľko si môžete odniesť. Podmienkou je doniesť čisté a nepoškodené oblečenie. Swapy oblečenia môžete zorganizovať aj v práci. Napríklad v spoločnosti Slovnaft sa swapy stali pravidelnosťou. Počas druhého organizovaného swapu prišlo viac kolegov aj známych a pre úspech sa už chystá tretie kolo. Oblečenie a domáce potreby, ktoré na swape ostali, boli odovzdané organizácii Trnavská arcidiecézna Charita a priniesli tak radosť a úžitok ľuďom v núdzi.

Spravte swapový večierok u vás doma

Foto: Slovnaft

Ak máte vo svojom okruhu viac dobrých priateľov, pozvite ich k vám. Tentoraz nemusia nosiť fľašu či bonboniéru, ale tašku s oblečením. Dohodnite sa, či si vymeníte oblečenie nastálo alebo len na pár mesiacov. Spravte si módnu prehliadku a skúste siahnuť po kúskoch, ktoré by ste si normálne nekúpili. Uhasíte tak túžbu po obnove šatníka, nebude vás to nič stáť a navyše sa dobre zabavíte. Swapovať môžete knihy, hračky, vázy… je to len na vás.

AMI MÉG ÉRDEKELHET