5 éven belül megnyithat az első űrszálloda? A szakértők szerint igen

Lehet, hogy hamarabb nyaralhatunk az űrben, mint gondoltuk volna.

szálloda az űrben

Az Above: Space Development, egy űrállomások tervezésére és építésére szakosodott cég azt állítja, hogy „60 hónapon belül” luxusszállodákat nyit az űrben – ehhez csak az kell, hogy összejöjjön egy 1 milliárd dollár körüli összeg, amivel finanszírozni tudják a projektet. Ha ez megvan, a két készülő űrszállodájuk – a Voyager Station és a Pioneer Station – révén hamarosan bárki a csillagok között nyaralhat.

Az Architectural Digest szerint a Voyager négyszáz vendég befogadására lesz képes – a Pioneerben csak huszonnyolcan férnek el egyszerre, cserébe viszont valószínűleg hamarabb el is készül majd. A tervek szerint mindkét egység úgy lesz kialakítva, hogy a leendő vendégek a lehető legkönnyebben alkalmazkodhassanak az űrbéli körülményekhez.

A fizika követelményei miatt a szállodák óriási, űrben úszó kerekekre hasonlítanak majd.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Mivel forgással generált mesterséges gravitációról van szó, a szállodák eddig sosem látott, egyedülálló szerkezeti felépítéssel épülnek majd meg.

A Voyageren az állomás közepén található dokkolóközpont fogadja a hajókat – ez egyben vezérlőközpontként is szolgál majd. A küllőszerű aknákban lévő liftek ezután a szállodába viszik a vendégeket és az alkalmazottakat, amely úgy veszi körül a szerkezetet, ahogyan a gumiabroncs a kereket.

Bár a szimulált gravitáció nagyon fontos egy hosszabb távú űrbéli tartózkodás során, a legtöbb látogató valószínűleg szívesen megtapasztalná a súlytalanság állapotát, ha már egyszer ilyen környezetbe merészkedett. Emiatt a vállalat a Pioneer belsejét úgy tervezte, hogy részleges gravitációban és teljes súlytalanságban is működjön.

Fotó: Unsplash

Illusztráció

A tervek között izgalmas „szabadidős tevékenységek” is szerepelnek – lehetőség lesz például olyan kosárlabda meccset játszani, ahol a résztvevők a kisebb gravitáció miatt magasabbra ugorhatnak majd. A megszokott éttermi fogások mellett a szálloda hagyományos „űrételekkel” is készül majd.

Az Above egyelőre nem közölte, mennyi pénzért utazhatunk majd el valamelyik szállodájába, de az garantált, hogy első körben csak a legtehetősebbek engedhetik ezt meg maguknak. Ha a Virgin Galactic terveiből indulunk ki, egy kereskedelmi űrrepülés pár éven belül körülbelül 450000 dollárért lesz majd elérhető – és ez még csak az útiköltség. Az Above azonban igyekszik hangsúlyozni: ahogyan az űrturizmus egyre általánosabbá válik, úgy fognak csökkenni a jegyárak is, és egy ponton remélhetőleg már mindenki számára elérhető lesz egy ilyen kaland.

AMI MÉG ÉRDEKELHET