800 év tanúja - A Szent Mihály-templom

A kolozsvári templom végigkövette Erdély viharos történelmét.

Fotó: Shutterstock

Alapjait a 13. vagy a 14. században rakták le, ezzel pedig Kolozsvár legrégebbi építészeti és történelmi emléke. Tanúja volt háborúknak, tűzvészeknek és járványoknak éppúgy, mint a környék virágzásának, hamarosan pedig megújulva várja a híveket és a műemlékek rajongóit.

Ötven méter hosszú és 24 méter széles főhajójával ez Erdély második legnagyobb alapterületű temploma, mintegy 800 éves múltra tekint vissza, hiszen egyes feljegyzések szerint már a 13. században is állt a helyén egy Szent Mihálynak szentelt templom. Hogy a jelenlegi épület építési munkálatai mikor kezdődtek meg pontosan, az a múlt homályába veszett, az azonban bizonyos, hogy 1349-ből fennmaradt iratok már tanúskodnak az építkezésről. A város folyamatosan növekvő lélekszáma indokolta a jelentős méretű templom építését, az anyagiak egy részét pedig adományokból és a búcsúk bevételéből finanszírozták. Maga az építkezés jó néhány évtizeden át tartott, befejezése Zsigmond király uralkodásának második szakaszára, 1419 – 1437 közé tehető, azonban a torony – amelyből eredetileg kettőt is terveztek, de csak egy készült el – és a homlokzat építési munkálatai még évtizedekkel később is tartottak.

Fotó: Shutterstock

Fennállása alatt többször is pusztított tűzvész az épületben, sőt az eredeti tornyot villámcsapás és földrengés is károsította az 1700-as években. A jelenleg is látható neogótikus torony az 1800-as évek közepétől tartozik az épülethez.

Az észak-magyarországi stílus és az erdélyi gótika jegyeit is magán viselő háromhajós templom számtalan történelmi esemény helyszíne volt:

falai ötven országgyűlésnek és több erdélyi fejedelem megválasztásának is tanúi voltak.

Fennállása óta használták az evangélikusok, a reformátusok és az unitáriusok is, 1716 óta azonban a római katolikus felekezeté.

www.youtube.com

Hitélet: a kolozsvári Szent Mihály templom felújítása – I. rész

Ma pedig...

A templom teljes körű felújítása 2018 augusztusában kezdődött meg, erre már igencsak szükség volt, ugyanis legutóbb 1956 és 1964 között esett át nagyobb rekonstrukción az épület. Az eredetileg három évre tervezett munkálatok – részben az elhúzódó járványhelyzet miatt – végül csak 2022 augusztusában fejeződnek be. A felújítás célja elsősorban az állagmegőrzés volt, így állandó szakértői felügyelet mellett dolgoztak a munkások, akiknek az idő múlása okozta károk mellett a korábbi felújítások hibáival is meg kellett küzdeniük. Az újravakolt falak és a modern világítás azonban előtárják az épület olyan részleteit is, amelyek eddig rejtve maradtak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET