Pozsony ékköve, a Szlovák Nemzeti Színház

Már több mint 134 éve ékesíti a pozsonyi Hviezdoslav teret a Szlovák Nemzeti Színház épülete. Az intézmény tavaly ünnepelte fennállásának századik évfordulóját.

Fotó: 123rf

A mai Pozsony egyik építészeti remekének létrejöttéhez egy bécsi tűzeset vezetett. Az 1881 decemberében lángra kapott a Ringtheaterben összesen 384-en vesztek oda. A tragédiát követően Bécs lebontatta az épületet és új színházat építtetett. Mindez Pozsonyt is arra késztette, hogy megvizsgáltassa saját, már több mint száz éve működő színházának biztonságát. Amikor Anton Sendlein városi főmérnök megállapította, hogy tűz esetén a 800 színházlátogatóból legfeljebb 200 menekülne meg, Pozsony vezetése úgy döntött, hogy az épületet lebontják, és újat építtetnek.

A megbízást a színházak építésében nagy tapasztalatokkal rendelkező, bécsi születésű Ferdinand Fellner és a német Hermann Helmer építészpáros kapta meg. Negyvenhárom éven át tartó együttműködésük során közös műtermükben több mint 200 épület – köztük zágrábi, budapesti, bécsi, berlini és Karlovy Vary-i színházak – tervei készültek el. Az eklektikus stílusban épült pozsonyi épületet 1896. szeptember 22-én Városi Színház néven nyitották meg.

Immár száz éve

Fotó: 123rf

A Szlovák Nemzeti Színház már száz éve használja a városközpontban található épületet. Ez idő alatt – több ezer dráma, opera és balett színpadra állításával – az ország egyik legjelentősebb kulturális intézményévé vált. A Szlovák Nemzeti Színháznak 2007 áprilisa óta új épülete is van, a történelmi színházépület azonban az 1934-ben, 1949-ben és 1972-ben végrehajtott felújításokat követően sem veszített semmit vonzerejéből. A nemzeti kulturális műemlék Pozsony egyik legszebb terének meghatározó látványossága, amely a turisták érdeklődésére is számot tart.

A pozsonyi Városi Színház épületét a tapasztalt építészpáros, Ferdinand Fellner és Hermann Helmer tervezte, és alig több mint két év alatt felépült. 1920 óta ez a Szlovák Nemzeti Színház székhelye.

Jó tudni

Fotó: 123rf

Grófi segítséggel

A történelmi épület helyén már 1776-ban állt egy városi színház. Ezt saját költségén Csáky György gróf építtette, azzal a kitétellel, hogy a város ingyen bocsátja rendelkezésére a telket és állja az anyagszállítás költségeit.

Operával nyitott

A Szlovák Nemzeti Színház első előadása ebben az épületben Bedřich Smetana A csók című operája volt. Az 1920. március 1-jén telt ház előtt bemutatott darab főbb szerepeit a pardubicei Kelet-csehországi Színház művészei énekelték.

Négy nyelven

Mivel Szlovákiának 1920-ig nem volt hivatásos színtársulata, az épületben főleg német és magyar társulatok léptek fel. Az első szlovák nyelven bemutatott művek Jozef Gregor Tajovský Bűn és Szolgálatban című drámái voltak.

Már 20 bál

Minden januárban az épület ad otthont egy ünnepélyes jótékonysági rendezvénynek, a szlovákiai báli szezon kezdetét jelentő Operabálnak. A tavalyi már a huszadik ilyen alkalom volt, jellemzően 300 pár vesz részt rajta.

Saljapin, Strauss és Destinnová

A Szlovák Nemzeti Színház épületében olyan sztárok léptek fel, mint a világhírű orosz operaénekes Fjodor Saljapin vagy Ema Destinnová cseh szoprán. A híres német zeneszerző, Richard Strauss személyesen vezényelte itt saját operáját.

AMI MÉG ÉRDEKELHET