8,5 tonna szemetet gyűjtöttek össze az Everesten

A Clean Everest Project tagjai 2016-óta gyűjtik a szemetet a világ legmagasabb hegyén.

Fotó: Instagram

A legtöbben nem gondolunk bele, de az Everesten nincsenek kukák, így minden évben hegymászók ezrei hagyják hátra a felesleges súlyt képező hulladékaikat. Marion Chaygneaud-Dupuy 2016-ban elhatározta, hogy segít megtisztítani a világ legmagasabb és legelérhetetlen helyét.

8,5 tonna!

A Clean Everest-csapat 2016 vége és 2020 között összesen 8,5 tonna hulladékot gyűjtött össze a Himalája tetején, de ez semmi ahhoz képest, hogy az alapítónak és a mozgalom vezetőjének, Marionnak milyen tervei vannak a jövőre. 2002 óta 54 magashegyi környezetvédelmi projektet indított el az Empower Changes mozgalom Tibetben és Kínában, és nem állnak le 2021-ben sem. A hegymászó 2019-ben a környezetvédő Yves Rocher Foundation Terre de Femmes-díját is megkapta a munkájáért.

Fotó: Instagram

Marion Chaygneaud-Dupuy elkötelezettsége érthető, hiszen 2013-ban maga is megmászta az Everestet, mely esemény nem csak pozitív élményeket adott neki: ekkor szembesült vele, hogy 30 évnyi expedíciós szemét van a hegyen.

Csak a Himalája csúcsainál 10 tonna szemetet dobtak el a hegymászók.

Mivel Marion saját bevallása szerint kislánykora óta rajong a természetért (megtanulta a házuk melletti erdő összes növényének és állatának a nevét), nem hagyhatta, hogy ennyi hulladék szennyezze ezt a szép környezetet, és szerette volna, ha másoknak pozitívabb élményt hoz az, hogy felérnek a világ legmagasabb csúcsainak egyikére.

De visszakanyarodva: Marion már felnőttként (17 évvel ezelőtt) költözött Tibetbe, hogy hegyi vezetőként dolgozzon – így tudott maga köré csapatot is szervezni, hogy együtt tisztítsák meg a hegyet, plusz azzal, hogy régóta ott él, a helyi hatóságokat is könnyebben meg tudta győzni, hogy támogassák a Clean Everest programot. Küldetéséhez 50 jakot kapott, amelyekkel le tudja vinni a hegyről a rengeteg hulladékot.

Ártalmas szépséghiba

Ha valaki azt gondolná, a hegyi hulladék mindössze esztétikai probléma, ki kell ábrándítsuk: a hóolvadással ugyanis a Himalája völgyébe jut a szemét, és a víz által kioldott káros- vagy épp mérgező anyagok a völgyekben élő 2 milliárd (!) kínai és indiai ember ivóvízkészletét szennyezik. Tehát az ott élők életminőségére is jelentős hatással van, ha kevesebb a hulladék a hegyen.

AMI MÉG ÉRDEKELHET