Kinek a pap, kinek a... Škoda Fabia

Biztos a Valentin-nap a hibás, de mi beleszerettünk az új Fabiába, meg úgy általában a Škodákba.

Fotó: Škoda

Minden téren túlnő saját magán, és a legtöbb dologban a konkurenciát is lepipálja. A Fabia negyedik generációját teszteltük. Szuper kis autó, amibe még a család is belefér.

A Fabia – modernebb és a konszernbe jobban illeszkedő alternatívaként – feltűnés nélkül váltotta fel a Feliciát az ezredfordulón. A VW motorjával a Polo és az Ibiza modellek platformjára épült kocsi világszerte gyorsan ismertté vált. A visszafogott, de sikeres indulás után a Fabia negyedik generációja immár lényegesen ambiciózusabbnak tűnik. Megszépült, technológiailag sokat fejlődött, a piac komoly szereplőjévé vált. Íme az új Škoda Fabia.

Csini

www.youtube.com

Skoda Fabia nemzetközi tesztvezetés. Simply Clever. AutóSámán

Kezdjük az autó dizájnjával. A Fabia mindig a topon volt ezen a téren, a negyedik generáció azonban szintet is lépett. A Škoda formavilágához hűen több eleganciát hordoz magában, mint a flotta többi, hasonló méretű tagja. A motorháztető összetartó vonalai – sportos megjelenést kölcsönözve a kocsinak – a magasabb kategóriás modellekhez hasonló, új hűtőmaszkig húzódnak. Ennek közepén a radar kapott helyet. Az új fényszórók keskenyebbek lettek, felszereltségtől függően parabolikusak vagy tisztán LED-esek. A ködlámpákban azonban továbbra is halogén izzók vannak.

A hűtőmaszk alján lévő aktív lamellák révén és a kerekeknél kialakított légfüggönynek köszönhetően a Fabia aerodinamikája jóval hatékonyabbá vált: a közegellenállási együttható 0,32-ről 0,28-ra csökkent. A Škoda így joggal nevezi a Fabiát a kiskategóriás autók szegmensében a legkisebb légellenállási mutatóval bíró modellnek. Mindehhez az alumínium keréktárcsák műanyag betétei is hozzájárulnak, még ha az autó külső megjelenésén nem feltétlenül javítanak. A hátsó szpojler ezzel szemben nemcsak aerodinamikai, hanem esztétikai szempontból is telitalálat.

Az összkép tehát remek. A Fabia negyedik generációja messze felülmúlja az előzőeket. Sőt talán a márka többi modelljét is veri.

Ahogy minden gyermek, a Fabia is folyamatosan nő...

Fotó: Škoda

A Fabia 12 centiméterrel lett hosszabb az elődjénél, az első generációhoz képest pedig a különbség csaknem 15 centiméter. A 2564 milliméteres tengelytávja még az Octavia első generációját is lekörözi. Bár a modell csak ötajtós hatchback verzióban elérhető, így is azért kocsi a javából. A Fabiában így négy, átlagos testmagasságú felnőtt is viszonylag kényelmesen elfér, a csomagtere pedig a maga 380 literes nagyságával 50 literrel haladja meg az elődjéét. Összehasonlításképp: ez mindössze egyetlenegy literrel kisebb, mint a Golfé.

Vezetésasszisztencia és alap okosságok

Fotó: Škoda

Manapság a kiskategóriás autóknak is rendelkezniük kell azokkal a biztonsági elemekkel, melyekkel korábban csak a közép- és felsőkategóriás modellekben találkozhattunk. A Fabia már alapfelszereltségben is rendelkezik ütközésre figyelmeztető és vészfékezést segítő asszisztenssel (front assist), gyalogosfelismerő rendszerrel, sávtartó rendszerrel (lane assist) és fáradtságérzékelő szenzorral (drive alert).

Az elektromos működtetésű első ablakok, a távirányítós központi zár, az elektromosan állítható és fűthető visszapillantó tükrök, a fényérzékelő, a LED-világítás, valamint a hat és fél hüvelykes kijelzővel rendelkező digitális rádió is magától értetődőnek számít az új Fabiában. Magasabb felszereltségi szinten olyan további kényelmi funkciók érhetők el, mint a kilenchüvelykes kijelzőjű GPS, az adaptív tempomat vagy a digitális műszerfal. A mobiltelefon vezeték nélküli tükrözésével pedig a többszörösen drágább modelleken is túltesz az autó.

Kézi és automata, szívó és turbó

Fotó: Škoda

A Fabia egyelőre kétfajta hajtóművel kapható: ötsebességes kézi váltóval ellátott egyliteres szívómotorral, vagy egyliteres, háromhengeres turbómotorral, melyhez öt- vagy hatgangos kézi váltó vagy hétgangos automata váltó is választható. A közeljövőben a kínálat egy négyhengeres 1.5 TSI-vel bővül, ez kizárólag DSG-váltóval érhető majd el.

Az általunk tesztelt háromhengeres változat teljesítményére nem lehet ugyan panaszunk, a gázadást követően azonban ismételten turbólyukeffektus volt észlelhető. Bár a turbó működésbe lépését követően a motor keményen belehúzott, a jelenség egésze nem javított a vezetési élményen. Ha persze nem tartozunk a sportosan vezetők közé, nem marad bennünk hiányérzet.

A gyártó által feltüntetett fogyasztás elérhető. Az általunk mért 5-6 literes átlag nem számít ugyan rekordalacsonynak, a kocsi teljesítménye és csökkentett károsanyag-kibocsátása azonban az összképet nagymértékben árnyalja. A hatsebességes manuális váltó pontos és – a szó pozitív értelmében – „ropogós” volt.

A legolcsóbb?

Az egyetlen dolog, amelyre nem érvényes a bevezetőben a konkurenciával kapcsolatban tett megállapításunk, az az ár. Az alapfelszereltségű Fabia az átlagfizetéshez képest az előző generációk modelljeinél most sem kerül többe. Az asszisztensrendszerek, a kötelező biztonsági elemek és a korábban az eggyel magasabb kategóriára jellemző felszereltség miatt azonban az ára magasabb lett. A 12 ezer euró körüli alapárhoz képest a végső összeg – felszereltségtől függően – ennél jóval magasabb, akár húszezer euró feletti is lehet.

Viszlát, szanaszét guruló bevásárlás!

Fotó: Škoda

A Fabiának konkurenciával szemben mutatott legfőbb erősségét a végére hagytuk. Hivatalosan ugyan a Škoda már nem használja a Simply Clever szlogent, ennek szellemisége azonban nem tűnt el nyomtalanul. Sőt, a Fabiában ezt mintha szándékosan nyomatékosítani is akarnák: az üzemanyagtartály fedelében ott lapul az elmaradhatatlan jégkaparó, a csomagtartóból nem hiányoznak a kampók, a térelválasztók és a nyugágyra emlékeztető, felakasztható polc, sem a sofőr ajtajából az esernyő… Ez mind-mind igazi škodás sajátosság.

A Fabia a beltérben további bónuszokkal szolgál: az első ülések teljesen lehajthatók, hátsó részükön pohártartók és – egy-egy mobiltelefon tárolására kialakított – 2-2 rekesz található. A mobil elöl is praktikusan elhelyezhető, menet közben pedig vezetékes csatlakozás nélkül is tölthető. A bankkártyák és tollak tárolására is megfelelő méretű rekeszek állnak rendelkezésre. A manuális kézifék mellett egy kivehető pohártartót találunk, mely tálcaként is szolgálhat, s besétálhatunk vele akár egy kávézóba. Hiába, a Fabia továbbra is egy remek népautó.

Én, ​ŠKODA FABIA

Motor: háromhengeres, benzin turbómotor

Hosszúság: 4108 mm

Szélesség: 1780 mm

Magasság: 1459 mm

Csomagtér-kapacitás: 380 l

Gyári fogyasztás: 5,0–5,7 l/100 km

Tesztfogyasztás: 5,3 l/100 km

Alapár: 11 760 euró

ÉRTÉKELÉS

Dizájn: 5

Menettulajdonságok: 3

Műszaki felszereltség: 4

Ár-érték arány: 5

Olajajánló:

MOL Dynamic Gold Longlife 5W-30

AMI MÉG ÉRDEKELHET