Épített csodáink: várak és házikók a hegyoldalban

A szlovák építészet hagyomány újabb különleges darabjai után kutatunk.

commons.wikimedia.org

Szlovákia történeti kincsei közt számtalan különleges épületet találunk, legyenek azok hegyoromra épített, több száz éves várak vagy különlegesen díszített mézeskalácsházikók eldugott kis falvakban. Ezúttal a Nagy-Fátra nyugati lankáin eredtünk a nyomukba.

Kunyhók és kastélyok birodalmában

commons.wikimedia.org

A blatnicai Prónay-kastély

A Nagy-Fátra nyugati oldalán, a mintegy ezer lakosú Blatnica községben a látogatót kellemes meglepetés éri. Itt ugyanis mindent egy helyen talál: a természeti szépségeket, egy középkori várromot és a népi építészet jellegzetes épületeit. Az utcákat a 18. század végén és a 19. század első felében épült, hatalmas boltíves kapukkal ellátott építmények szegélyezik. A Blatnica-patak mentén hasonló stílusban épült magtárak is állnak, és nem hiányozhatnak a tipikus, fehér díszítésű faházak sem.

A községi hivatal mellett áll a Prónay család kastélya, amelynek jellegzetessége a hatoszlopos, félkör alakú portikusz.

Ez a kúria szolgált díszletként a Jánošíkról szóló, 1921-ben készült első filmben is. A híres betyárt megörökítő első egész estés film létrejöttében komoly szerepet játszott a helyi születésű Daniel és Jaroslav Siakeľ, akik azért választották Blatnicát a forgatás színhelyéül, mert itt a stábot olcsóbban el tudták szállásolni, mint Turócszentmártonban. Bár Jánošík a Kis-Fátra lábánál fekvő Terhelyről származott, a filmvásznon Turócban talált otthonra. A kúriában 1988-ban nyílt meg a Karol Plicka Múzeum. Néhány éve azonban a népszokások egyik legavatottabb ismerőjének szentelt tárlatot az épület megromlott állapota miatt Turócszentmártonba kellett költöztetni. A falutól nagyjából két kilométerre található dombon várrom magasodik. A 13 kilométerre fekvő Sklabiňa várával együtt a 16. századtól Blatnica is a Révay család tulajdonában volt. Innen származott Révay Péter, Turóc vármegye főispánja, a szenvedélyes költő és történetíró is. Blatnica kastélyához hasonló épületeket találunk a szomszédos Mosócon (Mošovce) és a közeli Necpálon (Necpaly) is. A régió a kerékpáros kirándulásoknak is ideális terepe.

www.instagram.com

A blatnicai vár

Mézeskalács házikó

Photo by David Jusko on Unsplash

Egy különlegesen díszített csicsmányi házikó

Jánošíkot 1713 márciusában, a kivégzése előtt azzal is megvádolták, hogy a Rajecből a Felső-Nyitra vidékére vezető úton fekvő Facskó (Fačkov) közelében kirabolt egy papot. A pap belehalt a Jánošík társai által okozott sérülésekbe. Ez az eset is jól példázza, mennyire nagy a különbség Jánošík történelmi személye és a nemzetébresztők korában született legendákban élő betyár, a szegények védelmezője között. A Facskótól tíz kilométerre fekvő Csicsmány (Čičmany) viszont semmit sem veszített bájából.

Az alig 150 lelkes falut sajátos módon díszített faházikói tették híressé. A sötétbarna gerendákra 200 éve vitték fel mésszel vagy agyagos iszappal a díszes motívumokat.

Az épületek ennek köszönhetően mézeskalács házikókra emlékeztetnek. Csicsmány településének alsó végét – Podbielhez és Vlkolínechez hasonlóan – ugyancsak műemléki védelem alá helyezték. Abban az időben azonban már csak az egykori házak másolatai álltak, 1921-ben ugyanis tűzvész pusztított a faluban. Az újjáépítéshez a szakembereknek szerencsére részletes információk álltak rendelkezésükre, hiszen Csicsmány építészetéről még a 19. század végén az egyik legjelentősebb szlovák építész, Dušan Jurkovič készített részletes leírást, az eredeti díszítésekről készült rajzok pedig Karol Plickának köszönhetően maradtak fenn. Csicsmány látnivalói sajnos később is tűzkárt szenvedtek. Prágába történő átszállítását követően, 1937-ben leégett a „Joklovce" nevű többszintes, többgenerációs ház, a faházak közül pedig 2006-ban a községben is leégett egy. A legtöbb csicsmányi épületnek csak földszintje és padlástere volt, a többszintes házak közül a Radenház maradt fenn. Eredetileg a tehetős Raden család tulajdonában állt, ma múzeum található benne. A 42-es számú, földszintes ház 1986-ban került a múzeum tulajdonába. Csicsmány lakosainak kreativitása a textilanyagok díszítésében is megmutatkozott, a jellegzetes minták hímzéseken köszönnek vissza. A faluban található egy kastély is, amelyben panzió üzemel.

Pörgessük fel magunkat!

Photo by Nicolas J Leclercq on Unsplash

A hidegebb hónapokban különösen jólesik egy kicsit felpörgetni magunkat.

• Télen is lehet kerékpározni, ám fontos a megfelelő ruházat.

• Árvában, Liptóban és Turócban is számtalan, különböző nehézségű turistaútvonal vár ránk.

• Jobb idő esetén akár még a Martinské hole csúcsára

vezető vasalt út (via ferrata) megtételére is vállalkozhatunk.

• Megfelelő mennyiségű hó esetén a síelők is megtalálják számításukat.

• A szlovákiai hegyek a lesiklás, a sífutás és a síalpinizmus szerelmesei számára is számos lehetőséget kínálnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET