Különleges természeti képződmény bújik meg a falu mélyén

Fotó: PeterAdamčík senior / Slovenskykras.eu

A Szlovák karsztban van egy falu, amely különleges természeti képződménnyel büszkélkedhet. Tornagörgőn egyenesen a község központjában, a házak között egy vízesés található. A település Rozsnyó és Szepsi között fekszik, és az itteni 15 méteres vízesés nemcsak az elhelyezkedésével, hanem különösen a szépségével nyűgözi le a látogatókat.

A Görgői-vízesés a Szlovák Karszt legnagyobb és a legbővizűbb vízesése. A település szívében a travertínó (forrásmészkő) folyamatos lerakódásának következtében 5000 év alatt 16 méter vastag réteg alakult ki. A múltban pincéket építettek belőle. A kitermelésnek köszönhetően jött létre a hatalmas Görgői-vízesés a csodálatos zúgóival.

Hogyan jutunk el ide?

Fotó: Košice región

Ahhoz, hogy eljussunk a vízeséshez, nem szükséges különösebb erőnlét, ezt a sétát a legkisebbek vagy a babakocsis édesanyák is bírni fogják. A községből a sárga turistaösvény vezet a vízeséshez, néhány perc alatt el is érünk egy csodálatos, fából készült kapuhoz. Innen már csak pár lépés a vízesés. A helyiek által kialakított kövezett járdát padok övezik, így itt meg is pihenhetünk, vagyis inkább gyönyörködhetünk a természet lenyűgöző erejében és a mesés környezetben.

Amit biztosan nem sejtettél a vízesésről

Foto: Košice región

A Görgői-vízesést a Fej-patak táplálja, szinte a település kellős közepén folyik. Kiadós esőzések után a víz sebessége eléri az ezer litert másodpercenként. A Fej-karsztforrás, amelyet Nagy Fejnek is neveznek, az egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrás az egész Szlovák karsztban. A víz a múltban négy malmot is hajtott, ma pedig ivóvízzel látja el Görgő községet. A vízesés és a forrás közelében számos kövületet és régészeti leletet is találtak.

Túratippek a Görgői-vízesés közelében

Fotó: Košice región

Mivel ez a kirándulás nem tart hosszú ideig, érdemes felfedezni a környéket is. A Görgői-karsztforrás összeköttetésben áll a 186 méter mély Ördöglyuk-barlanggal, amely 5 kilométerre északnyugatra a fennsík szélén, 780 méteres tengerszint feletti magasságban található. A közeli Rozsnyón megismerkedhetünk a vidék bányászmúltjával a Bányászati Múzeumban, Rozsnyótól délre fekszik az atipikus Papgödör-tó, keletre pedig a lucskai huszita templom, amely annak idején Jan Jiskrának és egykori huszitákból álló seregének erődítményéül szolgált.

AMI MÉG ÉRDEKELHET