Szlovákia lekicsinyítve

A Liptószentmiklóstól mindössze öt kilométerre fekvő Szentivánban megtekinthető miniatűr építmények 1:25 méretarányban készültek. Vannak itt várak, kastélyok, templomok, harangtornyok, de még egy kerti vasút is öt vágánnyal és több vonattal.

Fotó: Shutterstock

Szlovákia kulturális látnivalókban gazdag ország, hazánkban számos olyan történelmi emlék található, melyek európai, de akár világviszonylatban is egyedülállónak számítanak. Egy polgári társulás ennek az örökségnek a bemutatását tűzte ki célul – nem mindennapi módon. Az ő kezdeményezésükre jött létre a Mini Szlovákia Park, mely a látogatók előtt 2016-ban nyitotta meg kapuit a liptói Szentivánban.

Bajmóctól Kassáig csak pár perc az út

Fotó: Facebook

Walachia

A park létrehozásával az volt az alapítók célja, hogy felkeltsék az érdeklődést a szlovákiai kulturális örökség iránt, ezzel is hozzájárulva a belföldi turizmus fejlesztéséhez és fellendítéséhez. A modellek az eredeti építmények hű másolatai. Szentivánon megnézhetjük például a bajmóci várkastély kicsinyített mását, a Walachia szabadtéri múzeumot, de láthatunk itt színes vlkolíneci, illetve gyönyörűen kipingált csicsmányi faházat is.

A Mini Szlovákia Parkban a lőcsei városházától csak pár lépésnyire van a kassai Orbán-torony, ahonnan pillanatok alatt eljuthatunk Sztrecsény várához vagy a malackai zsinagógához.

www.youtube.com

Liptovský Ján - Minislovensko

A parkban Gulliverként sétálhatunk Liliputban, és átélhetjük, milyen érzés lehet óriásnak lenni: különös élmény kicsiben látni olyan hatalmas épületeket, mint a nagyszombati várostorony, Hervartó római katolikus fatemploma vagy a szepesszombati reneszánsz harangtorony.

A látogatók egyetlen nap alatt bejárhatják egész Szlovákiát, és gyönyörű természeti környezetben közelről csodálhatják meg az ország kastélyait, kápolnáit, barlangjait és vasútvonalait. Azoknak, akik csak tervezik, hogy a közeljövőben ellátogatnak Szentivánra, jó hír, hogy ez a mesebeli világ folyamatosan bővül: egymás után készülnek a miniatűr modellek, amelyek szintén helyet kapnak a Mini Szlovákia Parkban.

Szentiván – ahol mindenki megtalálja a számítását

www.instagram.com

A falut a Keresztelő Szent János tiszteletére 1286 körül emelt első templomáról nevezték el – 1358-ban Zenth Ivan néven említik a krónikák. A ma is látható Keresztelő Szent János római katolikus templom 1380 körül épült, majd a 17. században védőfallal vették körül, a 18. században pedig barokk stílusúra építették át.

Ez a község volt a Szent-Iványi család ősi lakóhelye, akik három kastélyt is építettek itt reneszánsz, barokk és klasszicista stílusban. Legismertebb közülük a 17. században emelt fürdőházas kastély. A település közelében melegvizű források találhatók, melyeknek jelentőségét a 16. századtól kezdték felismerni – a helyi fürdőkultúra mintegy 400 éves múltra tekint vissza. Szentiván napjainkban kedvelt gyógyfürdőhely, termálfürdője és fedett uszodája is van, melyeket a 28,2 °C hőmérsékletű Rudolf-forrás vizével töltenek fel. Termálvize bizonyítottan gyógyhatású, főleg bőrbetegségekre, anyagcserezavarokra, mozgásszervi, idegrendszeri-, szív- és érrendszeri megbetegedésekre kiváló.

Szlovákia egyik legszebb völgyében, közvetlenül Szentiván mellett található a Javorovica síközpont, ahol a szezon egészen áprilisig eltart. A tapasztalt és a kezdő síelők körében egyaránt rendkívül népszerű – nem véletlenül ez Liptó egyik leglátogatottabb síparadicsoma.

AMI MÉG ÉRDEKELHET