Rossz hír a sírajongóknak, jó hír a kirándulóknak: a meleg idő miatt bezárnak a szlovák sípályák

Régen volt ilyen meleg februárban.

síelő egy szlovák sípályán

2024-ben a szokásosnál hamarabb érkezett a tavaszias időjárás. A február eleji felmelegedés hatására több üzemeltető 3 héttel, esetenként több mint egy hónappal korábban bezárja a sípályákat, írja a Paraméter.

Fotó: Shutterstock

Sífelvonók Jasenská Dolinában (illusztráció)

Sok helyen nincs tovább: véget ért a szezon Jasenská Dolinában, Kokave Línián, a lőcsei völgyben, Jahodnán, Dolný Smokovecen, Javorníkyben és a Kárpátokban is. Az egész országban már csak körülbelül ötven helyen üzemelnek a felvonók, de az elmúlt napok esős időjárása miatt sok helyen korlátozottak a körülmények. A helyzet csak 1100 méteres tengerszint feletti magasságban megfelelő, például Roháče-Spálená, Chopok, a Csorba-tó, Vrátna-Chleb és Tátralomnic pályáin is eltölthetjük a szezon utolsó síeléssel teli napjait.

Kelet-Szlovákiában egy kicsit jobb a helyzet, még működnek a sípályák Litmanovában, Drienicában, Regetovkában, Vyšné Ružbachyban és Vernárban is. A hóvastagság ezeken a területeken egyelőre 30-40 centiméter között mozog, a nagyon enyhe időjárás miatt viszont borítékolható, hogy már ezek a pályák sem maradnak sokáig nyitva.

Fotó: David Jusko/Unsplash

A Magas-Tátra tavasszal (illusztráció)

Szlovákiában közel három évtizede nem tapasztalt februári meleg időjárás tapasztalható. Utoljára huszonöt éve volt ennyi egymást követő tavaszias, 10 Celsius-foknál melegebb nap a a téli hónapban – akkor, 1998-ban tizenkilenc ilyen nap volt egymás után az ógyallai meteorológiai állomás környékén. Az eddigi legmagasabb februári csúcshőmérsékletet egyébként Pozsonyban mérték, ahol a Plantmaps adatai alapján 2021. február 25-én 21 Celsius-fok volt.

Bár síelni egyre kevesebb helyen nyílik lehetőség, a kirándulás szerelmesei végre fellélegezhetnek. Ebben a cikkben mutatunk négy tökéletes belföldi túracélpontot, ha te is végre kimozdulnál.

AMI MÉG ÉRDEKELHET