Szlovénia föld alatti csodái

A felszín fölött kicsi ország. Na de alatta...!

Fotó: Shutterstock

Bár Szlovénia még közép-európai szemmel nézve is kicsi ország, területén mégis több mint nyolcezer barlang van, melyek közül mintegy húsz látogatható. A legszebbek az ország délnyugati részén, a karsztvidéken találhatók.

​Kisvasút visz a Postojna-barlang mélyére

www.youtube.com

POSTOJNA CAVE PARK - I FEEL SLOVENIA

A Postojna város közelében lévő 24.340 méter hosszú cseppkőbarlang a világ egyik legnagyobb barlangkomplexuma. Nemcsak különleges cseppköveiről és egyedülálló élővilágáról híres, hanem arról is, hogy itt építették meg a világ első barlangvasútját, valamint itt található az egyetlen föld alatti postahivatal, amely 1899 óta folyamatosan működik.

A Postojna-barlang (Postojnska jama) Szlovénia egyik leghíresebb és legfőbb turisztikai látványossága. Ennek megfelelően minden évszakban nagy tömegeket vonz, de olyan csodákat rejt, amelyekért mindenképpen érdemes leereszkedni a mélybe. A barlang jelképe a Brilliant nevű sztalagmit, de a túra során olyan természeti csodákat is láthatunk, mint a Koncertterem (valójában egy nagy barlang, amely fantasztikus akusztikájáról ismert) és a Spagetti-terem.

A barlangrendszer háromszintes, a Pivka folyó az alsó szinten folyik. A nagyközönség által látogatható útvonal körülbelül 5 km hosszú, aminek egy részét gyalogosan, másik részét pedig a barlangi kisvonattal tehetjük meg. A barlangtúra családi programnak is kiváló, hiszen a föld alatti vonatozás nemcsak a kicsiknek, hanem a nagyoknak is nem mindennapi élményt ígér.

A világ legnagyobb barlangvára

Fotó: Shutterstock

A reneszánsz stílusú Predjama várkastély (Predjamski Grad) világszinten is egyedülálló látványosság, ugyanis egy barlang nyílásába építették. A világ legnagyobb barlangvárának megtekintését összeköthetjük a közeli Postojna-barlangban tett túrával. A bevehetetlen vár hatszintes és két részből áll. Az első rész a Luknja-barlang előtt, a második pedig magában a barlangban található. A Luknja-barlang egykor rejtekhelyként szolgált, ahová csak egy sziklás gerincen keresztül lehet bejutni egy 60 méter mély szakadék peremén, valamint egy titkos átjárón keresztül, amely 38 méter után a hegycsúcsra vezetett. A kastélyban jelenleg múzeum működik, a várral szemben pedig a Szűzanya tiszteletére szentelt kápolna látható.

​Mint egy távoli bolygón – Škocjan-barlangrendszer

Fotó: Shutterstock

A Koper városától mindössze néhány kilométerre található Škocjan-barlangrendszer (Škocjanske jame) 1986 óta szerepel az UNESCO Természeti és Kulturális Örökség listáján. Mint ahogy neve is elárulja, több kisebb-nagyobb, egymással összefüggő barlangról van szó, melyek egy gyönyörű nemzeti parkban találhatók. A kiterjedt, többszintes mészkőbarlang-együttest a Reka folyó alakította ki. A túra 2,5 km hosszú, és ötszáz lépcsőfokot kell közben megtenni.

A Škocjan-barlangrendszer 26 vízeséssel, mély kanyonokkal, természetes hidakkal, gyönyörű, sokszínű karsztképződményekkel és hatalmas sztalagmitokkal büszkélkedhet. A barlang leglátványosabb része a 30 méter magas és 130 méter hosszú „Nagycsarnok”. Ékessége egy 250.000 éves, tekintélyes méretű, 15 méteres cseppkő, az „Orgona”, amely orgonasípokra emlékeztető kis cseppkövekből áll. Az útvonal átvezet egy föld alatti szakadékon átívelő hídon is – talán ez a túra legizgalmasabb része. A hídról lenyűgöző kilátás nyílik, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy sci-fi szereplői lennénk, és éppen egy távoli bolygót fedeznénk fel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET