Élet a ketchupon túl: 5 mennyei mártogatós sült krumplihoz

Alternatív ötletek, ha már unjuk a ketchupot.

A ketchupon és majonézen számos más szósz és mártogatós passzol kiválóan a világ egyik legkedveltebb köretéhez. Öt alternatívát mutatunk.


Banános ketchup – Fülöp-szigetek  

A Fülöp-szigeteken egyik legnépszerűbb szósznak számító banános ketchup általában ecetből, cukorból, fűszerekből – például gyömbér, fokhagyma, kurkuma, cayenne bors, paprika – és, persze banánból készítik el. Kialakulásának oka prózai, a Fülöp-szigetek paradicsom importhiányban szenvedett, ám az amerikaiak által behozott ketchup a filippínók szívébe is beférkőzött.

Furikake – Japán 

Japánban a klasszikus szószok mellett közkedvelt fűszerkeverék, melyet általában az egyszerűbb ételek ízesítésére használják. Általában szárított tengeri algából, sóból, pirított szezámmagból és bonito pehelyből készül, és bár néhány verzióba lazacot és tojást is raknak, összességében umamis, sós ízvilágot várhatunk tőle ad a Daily Meal leírása szerint.

Mézes-vajas szósz – Korea

Az édesszájúak nagy kedvence lehet az elsősorban mézből, sótlan vajból, barnacukorból és szójaszószból álló koreai szószt. Míg a méz és a cukor az édes ízeket, addig a szójaszósz a földes, sósabb ízvilágot idézi meg.

Ez is érdekelhet: Így edd a Forró kutyát – variációk Napkelettől Napnyugatig

Masala – Kenya

A masalás sült krumplik eredete Kenyához köthető. A szósz elkészítéséhez általában chilit, paradicsomot, koriandert, curryt, gyömbért, kurkumát és persze bőséges hagymát, fokhagymát használnak.

Vajas-cukros mártogatós – Vietnám

A krémes vaj és az édes cukor kiválóan keveredik ebben a finom szószban, melyet a sült krumpli sósabb ízvilága jól ellensúlyoz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET