Töltődj fel szívmelengető programokkal hűvösben is!

Jön például a Márton-nap és az újbor ünnepe – 13 ötlet késő őszre.

Fotó: Getty Images
Egy lélekemelő séta az érintetlen természetben, egy hangulatos vendégház kis gasztronómiai kalanddal megfűszerezve vagy egy forró ital, valami kellemes helyen. Minden hangulatra kerestünk kikapcsolódási lehetőséget!

Tiéd a természet!

hu.wikipedia.org

Lillafüred

A hideg idő beköszöntével hajlamosak vagyunk bezárkózni a négy fal közé és lemondani a szabadtéri programokról. Pedig a túraszezon az igazán kitartóknak csak most kezdődik. Ilyenkor nyílik lehetőség a természet olyan arcának a megismerésére, amelyre más évszakban nincs lehetőségünk. Dömörkapu nem véletlenül vált a fővárosi családok egyik népszerű kirándulóhelyévé. A fahidakon átívelő erdei út babakocsival is könnyen bejárható, közben pedig barlangokkal és forrásokkal találkozhatunk.

Ha túrázás és tél, a befagyott vízesések látványánál nincs is különlegesebb élmény. Parádfürdőn és Lillafüreden található az ország két legnagyobb zuhataga, amelynek minden pontja fotóért kiált. A Mátra ölelésében fekvő Ilona-vízeséshez egy hosszabb, de annál látványosabb erdei túra vezet, míg a Szinva vízesést közvetlenül a lillafüredi Palotaszálló mellett csodálhatjuk meg. A Bükkben járva érdemes kirándulást tenni hazánk legmagasabban fekvő településén, Bükkszentkereszten is, ahol az erdő mélyén gyógyító kövek rejlenek, és ahol hó esetén akár lovasszánnal is nekivághatunk a környék felfedezésének.

Akik az erdő helyett a tekintetüket inkább az ég felé szeretnék emelni, keressék fel a Somogy megyei Zselicet, hazánk egyik legszebb csillagparkját, a Zselici Csillagparkot. Az éjszakai távcsöves bemutató során a Tejút fényes csillagai elevenednek meg a szemünk előtt, míg a nappal a planetárium és csillagászati kirándulás nyújt felejthetetlen élményt a látogatóknak.

Gasztronómiai felfedezések

Fotó: 123rf

Halászlé

Az év vége, különösen az adventi időszak csúcspontját a meghitt, családi összejövetelek mellett a finom ételek jelentik. Ám ha nem szeretnénk várni karácsonyig, induljunk el országjáró gasztrotúrára és kóstoljuk végig az egyes tájegységes jellegzetes ételeit. A fumuval, a diós, mákos és szőlős ízű ünnepi kaláccsal Göcsejen és az Őrség településein találkozhatunk. Kukólevest a Tiszántúlon és a hajdúsági térségben kóstolhatunk, amely egy ízekben rendkívül gazdag ételt takar. Nevét a kifújt tojáshéjról kapta, amelybe fűszeres húsos tölteléket tesznek és a levessel együtt tálalják.

A bajai és szegedi halászlé mellett létezik egy kevésbé ismert, fonyódi verzió is, amelyre a Balaton partján csak petyekként hivatkoznak. A pontyból, keszegből, a harcsából álló leves különlegessége, hogy a halszeleteken kívül zöldségek is kerülnek bele és bográcsban főzik készre. Palóc ételkülönlegességekért tegyünk látogatást Hollókőn és kóstoljuk meg Mikszáth kedvencét, és az ő tiszteletére megalkotott ételt, a palóclevest. Az étkezés zárásaként akár desszert, akár főétel formájában, de a káposztás sztrapacskát se hagyjuk ki.

Márton-napi pezsgés és újborok

Fotó: Facebook

Fehérvárcsurgói Károlyi-kastély

Piknik és vigadalom késő ősszel, lehetséges ez? Természetesen igen. Novemberben, az advent előtti időszakban mutatkoznak be országszerte az újborok, amelyek ünnepére a Márton-nappal egybekötve számos program közül válogathatunk. Zalakaroson 2020. november 6-7. között a Szőlőhegy megtelik élettel és borospincék kinyitják kapuikat az ideérkezők számára. Szentendrén pedig a Skanzenben liba sokadalom, solymászat és őszbúcsúztató koncertek várnak a látogatókra november első hétvégéjén.

Családosoknak érdemes ellátogatni a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba november 7-én, vagy akár még utána is, de ekkor már hagyománnyá vált „szamárkeresést" rendezik meg. Az esemény Szent Márton püspök elveszett szamarának legendáját eleveníti fel, a kicsik legnagyobb örömére. A sötét kastélyparkban egy napra a gyerekek detektív ruhát ölthetnek és lámpás kíséretében szegődhetnek nyomába az elveszett jószágnak.

Ha szellemi fröccsre és kulturálódásra vágyunk, látogassunk el egyik péntek délután kísérővel a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol páros péntek gyanánt féláron tudjuk megtekinteni a legendás Seuso-kincseket és időszakos kiállításokat. A helyszínen pár óra erejéig egy valódi időutazás részesei lehetünk, ahol nemcsak a tárgyak elevenednek, hanem a mögöttük lévő történetek és egy letűnt kor hangulata is. Szombati Orsolya


AMI MÉG ÉRDEKELHET