Őszi kalandozás szurdokokban és meredélyeken

Létrák, hidak, falépcsők, patakátkelések és sziklahasadékok - 2. rész.

Fotó: Shuttersock

Szlovákia legszebb tájai közé tartoznak, de csak létrákon és láncokkal lehet őket megközelíteni. A szurdokok és szakadékok ráadásul ősszel a leghangulatosabbak. Az előző részben megismert túrák után most a Liptói-havasokkal és a Tátrával folytatjuk.

​Magashegyi karszt: Liptóhutáról a Szürke-hegyre

Bár a bennfentesek a Szürke-hegyet ugyanolyan szépnek és jellegzetesnek tartják, mint a Nagy-Kócs vagy a Nagy-Rozsutec csúcsokat, a laikusok körében kevésbé ismert. A Liptói-havasok nyugati részén található, megközelíteni Liptóhutáról indulva érdemes. A technikás, láncokkal biztosított szakasz leküzdése után egy magashegyi karszt szokatlan világában találjuk magunkat. A Liptói-havasok többi részétől eltérően a Szürke-hegyet nem gleccserek formálták, ugyanis egy 1805 méter magas mészkőképződményről van szó. A Fehér-szikla közelében lévő sziklavárosban úgy érezhetjük magunkat, mintha egy indiánkönyv szereplői lennénk.

www.instagram.com

Wewi on Instagram: "⛰️⛰️⛰️ #sivyvrch #zapadnetatry #tatry #tatras #tatrasmountains #tatrasadventures #slovakia #view #landscape #nature #purenature #scenery #visitslovakia #mountains #mountaingirls #mountainlovers #hike #hikergirl #hiking #outdoor #outdoorlife #womenwhohike #explore #exploremore #adventure #adventuretime #gory #góry #wanderlust #photooftheday"

​Bátraknak ajánljunk: a Hegyes-Rohács és a Sólyom-völgy

Ez a túra, melyből nem hiányozhatnak a láncok, a meredek sziklafalak és a lélegzetelállító kilátás sem, garantáltan megemeli az adrenalinszintünket. Mindezt a Liptói-havasok árvai része, a Rohács-völgy kínálja. A túra célpontja a két csúccsal rendelkező Hegyes-Rohács, amelyre kitett, sziklás gerinc vezet, szinte már hegymászást idéző szakaszokkal. A csúcsra az árvai és a liptói oldalról is feljuthatunk. Ha az előbbit választjuk, lenyűgöző körtúra vár ránk, amelynek kezdete és végpontja a túraútvonalak kereszteződésénél, a Ťatliak-tó melletti menedékháznál (Ťatliakova chata) található. A gerinctúra során a Rohács-csoport több csúcsát is érintjük. Érdemes azonban jól gazdálkodni az erőnkkel, a parkolótól a Ťatliak-menedékházig ugyanis több kilométeres aszfaltút vezet. A liptói oldalról a túraösvény a Zsári-völgyből indul, és a Zsári-menedékházat (Žiarska chata) érinti.

A Szlovák Paradicsom legmeredekebb szurdokában, a Sólyom-völgyben tett egész napos túrához kiváló erőnlét szükséges. A szurdok legvonzóbb szakasza a dübörgő Fátyol-vízesés, amely 75 méter magasból lépcsőzetesen zúdul alá. A Szlovák Paradicsom legmagasabb vízesése körül több tíz méter hosszú létrarendszer vezet.

Fotó: Shutterstock

A Nagy Sólyom bokaerősítő szurdoka

Tátrai klasszikusok: a Tengerszem-csúcs és a Fehér-tavi-csúcs

Szeptemberben és októberben az időjárás határozott kontúrokat ad a Magas-Tátrának, a téli lezárások előtti túrák hangulata ezért utánozhatatlan. Az egyik legnépszerűbb tátrai túra a 2499 méter magas Tengerszem-csúcs (Rysy) megmászása. A több mint kilenc kilométer hosszú, piros jelzésű túraútvonal a Csorba-tónál kezdődik és a Tátra fő turistaútján, a Magisztrálén keresztül a Poprádi-tóhoz, innen a Menguszfalvi-völgyhöz, majd a Békás-patak feletti útelágazáshoz vezet. Az eleinte nem túl nehéz útvonal fokozatosan változik meg, az omladékok közötti meredek kanyarokat láncokkal és létrákkal biztosított sziklafalak váltják fel. Felfelé haladáskor célszerű a láncokba kapaszkodni, lefelé menet inkább a létrákat használjuk. A 2250 méteres magasságban épült Hunfalvy-hágó alatti menedékház elérése után még komoly erőpróba vár ránk. A csúcsig tartó, mintegy háromnegyedórás út nehéz terepen át vezet, figyelni kell a meglazult sziklákra is. A csodálatos panoráma azonban minden fáradságért kárpótol.

Fotó: Shutterstock

A fentihez hasonlóan a Brnčalka néven is ismert Zöld-tavi menedékházhoz vezető túra egy könnyebb szakasszal kezdődik. Ha a menedékházat övező fenséges csúcsoktól nem áll el a lélegzetünk, majd el fog, ha felmászunk az egyikhez. A Fehér-tavi-csúcshoz (Jahňací štít) vezető nyolc és fél órás, kötelekkel is biztosított túra csak a gyakorlott túrázóknak ajánlható. Jutalmuk azonban a szigorúan védett Bélai-Tátra mészkőgerincére nyíló, jellegzetes barlangokkal, szurdokokkal, szakadékokkal tarkított káprázatos kilátás. Ezen a területen ráadásul sokkal több a lombhullató fa, mint bárhol máshol a Tátrában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET