Szurdokok és szakadékok őszi birodalma

Létrák, hidak, falépcsők, patakátkelések és sziklahasadékok.

Fotó: Shutterstock

Szlovákia legszebb tájai közé tartoznak, de csak létrákon és láncokkal lehet őket megközelíteni. A szurdokok és szakadékok ráadásul ősszel a leghangulatosabbak.

A nyüzsgő nyári szezon elteltével sok hegyi túraösvény elnéptelenedik. Azokon a helyeken is kevesebb a túrázó, ahol nyáron – a létrákkal és láncokkal tűzdelt útvonalakon – szó szerint „dugók” alakulnak ki. Ebben az időszakban kellemes kirándulásokat tehetünk a felkapott, csodás őszi színekben pompázó helyekre is. A közép- és észak-szlovákiai szurdokok és kanyonok a legnépszerűbb túraútvonalak közé tartoznak. A gyors vizű hegyi folyók és patakok évmilliók során vájtak utat maguknak a sziklák között. Induljunk egy adrenalinnal teli kalandra az esztendő legfotogénebb időszakában!

​Legendás létrák: a Száraz-Fehér-völgy

Fotó: Shutterstock

Hágcsók, létrák, hegyi patakokat övező sziklákon fapadok. Röviden így jellemezhetnénk a Szlovák Paradicsomot, a kilenc hazai nemzeti park egyikét. Az egyik legnépszerűbb helyi túra a Száraz-Fehér-völgyön (Suchá Belá) át vezet, ahová az erdőaljai (Podlesok) parkolóból juthatunk el. A négy kilométeres emelkedőn 450 méternyi szintkülönbséget kell leküzdenünk, út közben pedig elénk tárul a völgy legnagyobb, 30 méteres vízesése, a Tálacska (Misové vodopády) is.

A Szlovák Paradicsom másik vonzó úti célja a Menedékkő-szurdok (Kláštorská roklina). Bár hossza csak másfél kilométert tesz ki, több forrás szerint is itt a legmagasabb az adott területre eső vízesések aránya. A szurdok egész évben járható, a túra a Hernád-áttörésnél indul és a Menedékkőnél ér véget, ahol egy, a XIII. és a XIV. század fordulóján épült karthauzi kolostor romjai találhatók.

​A leghosszabb létrán át a paradicsomba: a Kemence-szurdok

www.youtube.com

Tiesňava Piecky | Veľký vodopád | Terasový vodopád | SLOVENSKÝ RAJ - Leto na Slovensku [EP2] 4K

A vízesések rajongói Erdőaljáról indulva a Kemence-szurdokon keresztül egy 12 kilométer hosszú túrára is vállalkozhatnak. A négy és fél órás trekk alatt olyan csodákat fedezhetnek fel, mint a Teraszos-, a Lépcsőzetes- és a Nagy-vízesés. Ez utóbbi 13 méter magas, és itt található a Szlovák Paradicsom leghosszabb fémlétrája. Mivel a létrákkal és láncokkal biztosított túraösvények fenntartása nem kevés anyagi ráfordítást igényel, a Szlovák Paradicsomba belépőt kell váltani. A felnőttek egy jelképes, másfél eurós összegért, a hat és tizenöt év közötti gyerekek 50 centért válthatnak jegyet, a 6 évesnél fiatalabb gyerekek belépése ingyenes.

​Létrák és kötelek egyben: a Jánošík-szurdok és a Nagy-Rozsutec

Fotó: Shutterstock

A szlovák hegyek másik ismert „létrás” helye a Jánošík-szurdok, azaz a Diery-szurdokrendszer. A Kis-Fátra Nemzeti Park e leglátványosabb térsége Terhely (Terchová) község közelében fekszik, és több mint húsz vízesés tarkítja. A kisgyermekes családok számára ideális kiindulópontnak számít Fehérpatak, ahol egy fizetős parkolón kívül egy hegyi szálló, a Hotel Diery is található. A szurdokok, kanyonok és impozáns sziklaképződmények rendszere három egymáshoz kapcsolódó részből áll: az Alsó-szorosból, az Új-szorosból és a Felső-szorosból. Kiadósabb esőzések esetén az útszakasz járhatatlanná válik, a téli hónapokban a szurdokrendszer le is van zárva. Az edzettebb túrázók a térség két hegycsúcsára, a Kis- és a Nagy-Rozsutecre is felkapaszkodhatnak. A Medziholie-nyereg és a Nagy-Rozsutec közötti piros jelzésű túraösvény márciustól június 15-ig le van zárva.

​Egy pokolian jó kirándulóhely: az Ördög-völgy

www.youtube.com

Náučný chodník Jakuba Surovca

Monumentális sziklaszirteket, vízeséseket, valamint kötelekkel, létrákkal és hágcsókkal biztosított szurdokokat egy kevésbé ismert természetvédelmi területen, az Ördög-völgyben is találhatunk. Ez a hely, melyet sokan csak „kis Szlovák Paradicsomnak” neveznek, a Murányi-fennsík Nemzeti Parkban, a Rabló-hágó (Zbojská) közelében található. A Jakub Surovec-tanösvény a Furmanec patak medrében vezet. A legenda szerint erre menekült Surovec, a tiszolci betyár a hajdúk elől. A betyár nevét viseli a szurdok legszűkebb része, a Surovec ölelése.

Bónusz: ​Mire ügyeljünk?

1. Ne feledkezzünk el arról, hogy ősszel korábban sötétedik.

2. Bár kora ősszel a legkevésbé változékony az időjárás, mindenképpen legyen nálunk meleg ruha (sapka, kesztyű, meleg pulóver).

3. Ősszel a reggeli ködök után csúszósak a gyökerek, kövek, létrák és láncok.

4. Figyeljünk oda a többi túrázóra, a létrákon, láncos átkelőkön tartsunk megfelelő távolságot.

AMI MÉG ÉRDEKELHET