Taiwan: srdce cyklistickej inovácie

S pomaly sa blížiacou cyklistickou sezónou je čas pozrieť sa na miesto, kde sa rodia cyklistické inovácie aj jedny z najlepších bicyklov sveta.

Foto: Shutterstock

Taiwan sa stal synonymom pre inovácie v oblasti cyklistiky, vďaka kombinácii technologickej odbornosti, kvalite a strategickému postaveniu v globálnej výrobe. Tento ostrov, často nazývaný "ostrovom bicyklov", je domovom pre niektoré z najväčších výrobcov a dodávateľov cyklistických komponentov na svete.

Kde sa vzala taiwanská cyklistická dominancia

Foto: Merida

Vznik taiwanskej dominancie v cyklistickom priemysle sa datuje do 70. rokov 20. storočia, keď sa miestne firmy začali špecializovať na výrobu bicyklov a ich častí. Postupným zdokonaľovaním výrobných procesov a zameraním na výskum a vývoj Taiwan rýchlo vystúpil na popredné miesta v globálnej výrobe.

Taiwan je známy svojím prístupom k inováciám, či už ide o vývoj nových materiálov, ako sú karbónové vlákna, alebo o pokročilé technológie ako elektronické radenie a inteligentné cyklistické doplnky. Táto neustála inovácia udržuje Taiwan na špici priemyslu.

Ktoré cyklistické značky sú z Taiwanu a ktoré tam vyrábajú

Foto: unsplash / Matthew Alexander

Taiwanská výroba bicyklov a komponentov je kľúčová pre mnohé medzinárodné značky. Ostrov je zodpovedný za značnú časť svetovej produkcie, čo mu dáva významnú rolu v globálnych dodávateľských reťazcoch.

Medzi cyklistami na Slovensku sú známe najmä značky Merida a Giant, obe založené v roku 1972. Medzi u nás menej známe taiwanské značky sa radí KHS, Tern, či Trinx.

Výrobcovia bicyklov, ktorí z ostrovného štátu nepochádzajú, radi svoju výrobu na tento ostrov umiestňujú. Ide napríklad o high-end produkty Specialized, ale aj bicykle Trek, Cannondale, či Scott.

Výrobné fabriky na ostrove majú aj výrobcovia cyklistických komponentov ako je známy japonský výrobca prevodoviek Shimano, ale aj firmy ako SRAM, Fox Racing Shox, FSA, TRP, Ritchey, DT Swiss, alebo pneumatiky Maxxis.

Vysadnite na kus Taiwanu

Prínos Taiwanu k technológii a výrobe bicyklov je neoceniteľný, čo z neho robí neoddeliteľnú súčasť moderného cyklistického sveta. A tak, hoci sa na tento ostrov asi nepodarí precestovať každému z nás, väčšina z nás jazdí na bicykli, ktorý pochádza, bol vyvinutý, alebo je z časti poskladaný z komponentov odtiaľto, čo vám dodá kus veľkého cestovateľského ducha aj na vaše malé cyklovýlety po Slovensku.

Foto: Pixabay

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET