Tajomstvo vareného vína

Varené víno – to je klasika, ktorá sa zaručene postará o vianočnú náladu. Či už ste doma, na trhoch, alebo u priateľov, jeden dúšok vám pripomenie, že sa už blížia Vianoce. Toto obdobie je plné čarov tak ako tento nápoj. Poďme sa však spolu pozrieť na to, v čom spočíva jeho tajomstvo.

Foto: 123rf

Jeho chuť už poznali v antickom Ríme. Ich recept sa od dnešného veľmi nelíši, už vtedy si ho dochucovali koreninami a ohrievali v chladnejšie dni. O jeho sláve preto niet pochýb, čo taktiež dokazuje zmienka v jednej z najstarších kuchárskych kníh. Odvtedy sa už jeho tradícia rozšírila do celého sveta a každý z národov si vytvoril jeho vlastnú podobu. Francúzi doň pridávajú pol šálky koňaku, Španieli celú mandarínku nakrájanú na plátky, vanilku, brandy a muškátový oriešok. Takáto rozmanitosť nám prináša mnoho chutí a tajomstiev.

Tajomstvo bolesti hlavy

Foto: Pixabay

Veľa z nás si chce túto vianočnú náladu vychutnať plnými dúškami, preto bolesť hlavy neprichádza do úvahy. Ak jej chcete predísť, stačí jeden osvedčený trik, ktorý si pošepky hovoria predavačky na trhoch. Pri varení do vína pridajte orechovú škrupinku alebo sušené jablká. Nielen, že je toto tajomstvo praktické, ale aj chuťovo výborné.

Tajomstvo chuti

Foto: 123rf

Pri chuti ešte zostaneme a bližšie sa pozrieme na to, ako najlepšie ulahodiť našim zmyslom. Každého chuť je iná, ale s klasikou nič nepokazíte, aj keď zaexperimentovať sa oplatí. Na klasiku vám postačia iba štyri suroviny: červené víno, škorica, cukor a klinčeky. Môže sa zdať, že na tom nie je čo pokaziť. Treba si však dať pozor práve na tieto veci pre dosiahnutie dokonalej chuti:

1. Čerstvosť. Pre najlepšiu chuť vyberajte čerstvé koreniny a ovocie. Ak chcete použiť hotovú zmes z obchodu, treba dať pozor na kvalitu.

2. Horkosť. Korenie ako klinčeky, škorica by sa nemali vo víne dlho lúhovať, pretože dostane horkú príchuť.

3. Teplota. Varené víno by malo byť horúce, ale nie vriace. Varom sa stráca alkohol, ale aj aróma.

4. Harmónia. Všetko by malo mať svoje miesto. Preto pri príprave vareného vína dajte pozor na kombinovanie. Napríklad do červeného vína je vhodné pridávať bobuľové ovocie každého druhu, do bieleho vína jablká.

Tajomstvo úžitku

Foto: 123rf

Varené víno veľa z nás pozná iba ako trhové zahriatie. Tento nápoj je však veľmi všestranný a má rozsiahle využitie. Ak vám po večeri s priateľmi zostane varené víno, tak o výborné pečenie s arómou Vianoc máte postarané. Muffiny či bábovka s jeho náplňou vám rozvoňajú domácnosť. Tak isto ho môžete použiť ako aromatickú bázu na koktaily. Či už vianočné, silvestrovské alebo novoročné.

Tajomstvo kruhu najbližších

Foto: 123rf

Všetko chutí lepšie, keď okolo seba máte ľudí, s ktorými sa môžete deliť o tieto momenty. Keď s horúcimi hrnčekmi stojíte v kruhu s priateľmi na trhoch alebo doma pri kozube, obidve situácie sú plné smiechu a dobrej nálady. Najkrajšie tajomstvo vareného vína sú spoločné okamihy pred Vianocami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET