Rozumieť mladým talentom znamená podporovať ich

Šestnásty ročník grantového programu Talenty Novej Európy (TNE) je otvorený. Môže sa doň prihlásiť akýkoľvek mladý výnimočný človek vo veku 8 až 25 rokov, ktorý vyniká v športe, vede či umení. Za celé obdobie fungovania tohto programu prekročí suma, ktorou spoločnosť Slovnaft podporuje mladé talenty, v tomto roku jeden milión eur.

Foto: Talenty Novej Európy

Známe príslovie hovorí, že planétu sme nezdedili po našich rodičoch, ale požičali sme si ju od našich detí. V novej generácii je nádej, že sa veci budú robiť lepšie a civilizovanejšie než dnes. Zároveň sa malé Slovensko môže dostať do povedomia sveta skrz budúcich športovcov, čo dokazujú zvučné mená už dnes. To všetko sa dokáže len vtedy, ak mladé talenty v oblasti vedy, kultúry a športu dostanú priestor presadiť sa. A práve preto, už 16 rokov po sebe, spolupracuje Stredoeurópska nadácia (CEF) so spoločnosťou SLOVNAFT, a.s., na programe TNE.

Stačí talentom novej Európy talent?

Foto: Slovnaftludom.sk

Odborníci, ktorí v programe TNE pôsobia dlhé roky, sa zhodujú na tom, že mať talent je len jedna strana mince. „Mať talent je výnimočný dar, sám osebe však nie je postačujúci. Preto som nesmierne rada, že aj v dnešnej dobe je mnoho mladých, ktorí chcú skĺbiť svoje nadanie s vytrvalosťou, usilovnosťou a s ambíciou byť neustále lepším. Práve oni si zaslúžia nielen našu pozornosť, ale aj podporu,“ približuje Silvia Manczalová, správkyňa Stredoeurópskej nadácie.

K jej slovám sa pridáva Anton Molnár, hovorca a riaditeľ komunikácie spoločnosti Slovnaft: „Talent je vraj len 5 % úspechu, zvyšok je tvrdá drina. Dôležitou súčasťou úspechu je však aj materiálna podpora. Aby sa mohli talentované a cieľavedomé deti a mladí ľudia zo sociálne znevýhodneného prostredia rozvíjať a pracovať na sebe, pomôžeme im so zabezpečením ich potrieb. Medzi nimi sa tvorí budúca elita spoločnosti, ktorá bude mať vplyv na chod a vnímanie krajiny. Verím, že takto spolu dokážeme veľa.“

Šestnásty ročník je otvorený

Foto: Diana Husáriková / TNE

Program TNE pre rok 2023 je aktuálne otvorený novým prihláškam a to do 31. marca 2023. Žiadosti je možné podať elektronicky, priamo cez web tne.sk. Uznávané osobnosti a odborníci z oblasti športu, vedy a umenia vyhodnotia všetky podané prihlášky a vyberú tých, ktorí budú podporení grantom. Úspešní uchádzači budú môcť finančné prostriedky z grantu použiť na nákup nevyhnutných potrieb či vybavenia k rozvoju svojho talentu, na spolufinancovanie svojej účasti na súťažiach, kurzoch či študijných programoch.

TNE v číslach

Foto: Ema Walter /TNE

  • Trvanie programu: 16 rokov
  • Doteraz podporená suma pre všetky talenty novej Európy: 980 000 eur
  • Počet podporených mladých ľudí za rok 2022 v športe: 30
  • Počet podporených mladých ľudí za rok 2022 v umení: 27
  • Počet podporených mladých ľudí za rok 2022 vo vede: 8
  • Celkový počet podporených mladých ľudí za rok 2022: 65
  • Celková výška grantu za rok 2022: 66 000 eur
  • Celková výška grantu, ktorá bude udelená v roku 2023: 66 000 eur
AMI MÉG ÉRDEKELHET