​Talianska dedina umelcov postavená na skalnatom útese, ukrytá len 50 kilometrov od Ríma

Ideálna na predĺžený víkend.

Calcata

V strede Talianska, len 47 kilometrov od Ríma, nájdete jedinečnú dedinu Calcata, ktorá sa nachádza na skalnom útese. Stredoveká dedina má v súčasnosti len 905 obyvateľov, z ktorých väčšina sa presťahovala do neďalekej Calcata Nuova. V priebehu rokov sa Calcata stáva čoraz obľúbenejšou medzi bohémskymi umelcami a kreatívnymi ľuďmi.

Calcata má rozlohu len osem kilometrov štvorcových, ale má bohatú históriu. Dedina bola postavená na vrchole 172 metrov vysokého útesu, ale na začiatku 20. storočia si miestna vláda začala byť čoraz viac neistá stabilitou sopečných skál a v 30. rokoch 20. storočia bola väčšina obyvateľov presťahovaná do neďalekej Nuova Calcata (Nová Calcata) − nechtiac tak dedina na vrchole útesu dostala názov Calcata Vecchia (Stará Calcata).

V 60. rokoch 20. storočia sa však zanedbaná Calcata Vecchia tešila opätovnej popularite, pretože hippies a umelci si túto zvláštne položenú osadu obľúbili. Prichádzajúci ľudia nakoniec opustenú osadu obsadili a následne v priebehu rokov skúpili domy.

Talianska vláda, ktorá zrušila svoje predchádzajúce opatrenie, vyhlásila dedinu opäť za bezpečnú a noví obyvatelia začali Calcatu renovovať.

V revitalizovanej osade vzniklo niekoľko galérií, reštaurácií, kaviarní a barov, v ktorých sa usídlilo približne 100 umelcov. V súčasnosti ľudia žijúci v blízkosti Ríma navštevujú Calcatu kvôli oddychu a tejto bohémskej atmosfére.

Mesto nie je vzhľadom na svoju veľkosť náročné na prechádzky a medzi jeho hlavné atrakcie patrí kostol Santissimo Nome di Gesù zo 14. storočia, Opera Bosco − Museo de Arte nella Nature (Múzeum umenia v prírode), neďaleký kostol Monte Li Santi a botanické záhrady v údolí Treja.

Pod Calcatou preteká aj potok, pozdĺž ktorého môžu turisti objavovať prírodné poklady údolia Treja, ako sú vodopády Mola di Magliano a Mola di Monte Gelato. Pozdĺž cesty vedúcej z dediny je roztrúsených niekoľko malých dedín, napríklad Mazzano romano alebo Faleria.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET