V týchto populárnych talianskych dedinách ešte vždy hovoria starodávnym gréckym jazykom

Osobitý svet neďaleko známej destinácie.

Foto: Shutterstock

Aj keď prvá vec, ktorá vám napadne o Taliansku, je Rímska ríša, v južnej časti stredozemskej krajiny existovali v stredoveku po stáročia grécke spoločenstvá. Z veľkej časti už neexistujú, ale v niekoľkých malých osadách dodnes žijú ich potomkovia.

Foto: Shutterstock

Týchto pár dedín sa ukrýva v regiónoch Apúlia a Kalábria, kde starší obyvatelia dodnes udržujú staroveký grécky odkaz. Na „opätku a ostrohe talianskej čižmy” sa nachádzajú osady, v ktorých žije etnická skupina Grékov.

V dnešnom Taliansku žije asi 60 000 Grékov, ale vlastným jazykom hovorí len zlomok z nich. Je to z veľkej miery vďaka globalizácii a migrácii obyvateľstva v rámci krajiny: mladšia generácia sa neučí jazyk svojich predkov, keďže si bohato vystačia s úradným jazykom štátu – taliančinou. Chudobnejšie regióny na juhu sa vyľudňujú, pretože mladí sa sťahujú do severných väčších miest a tak hrozí nebezpečenstvo, že pomaly neostane nikto, kto bude udržiavať tradíciu.

Starodávny jazyk sa mimochodom tiež volá griko a aj keď patrí do samostatnej jazykovej skupiny, ním hovoriaci ľudia do istej miery rozumejú dnešnej gréčtine.

Aby si zachovali kultúrne dedičstvo, pár dedín a malých miest v Apúlii v 90-tych rokoch 20. storočia vytvorilo spoločenstvo, ktorého oficiálny názov je Grecia Salentina, čiže Salentínske Grécko. Jeho členovia totiž všetci žijú v provincii Lecce na polostrove Salento.

Dnes k nemu patrí 14 sídel, a jeho centrum je v nádhernej Calimere, ktorej meno po grécky (kalimera) znamená „dobrý deň“.

Keď budete najbližšie v južnom Taliansku, určite navštívte niektoré menšie sídlo v Grecii Salentina. Jedinečná kombinácia starovekej románskej a gréckej kultúry bude pre vás určite zážitkom.

Foto: Shutterstock

Najkrajším sídlom tohto spoločenstva je určite Sternatia so svojimi úzkymi uličkami, kde miestni urobia všetko pre to, aby udržali tradície. Dodnes sa zaoberajú tradičným čipkárstvom a tkaním a výsledky ich práce si môžete kúpiť. Určite sa ešte oplatí zavítať do nezvyčajného Castrignano dei Greci, kde vás privítajú biele domy postavené v klasickom gréckom štýle.

AMI MÉG ÉRDEKELHET