5 najobľúbenejších destinácií v Taliansku, kde dovolenkujú aj Taliani

Talianske mestá sú koncom leta takmer úplne prázdne, všetci cestujú k moru, na ostrovy alebo do hôr. Samozrejme, Taliani sa nehrnú tam, kam všetci zahraniční turisti, vyberajú si menej známe destinácie a oplatí sa riadiť ich príkladom.

Foto: Shutterstock


URBINO

Foto: Italia Tourism Media

Na východ od Florencie, za Apeninami, uprostred provincie Marche leží Urbino, jedno z centier umenia v Taliansku. Opevnené mesto z tehál ukrýva aj Palazzo Ducale, dvor princa Federica da Montefeltro, ktorý bol dôležitým predstaviteľom renesancie mimo Florencie.

Jeho obrovský palác je dnes významnou galériou umenia, kde okrem iných uvidíte diela Piera della Francesca, Botticelliho či Raffaella.

Posledný menovaný sa narodil v meste a tak si môžete pozrieť aj jeho rodný dom a ranú tvorbu. Samozrejme, galérie nie sú jediným lákadlom Urbina, ide o rušné univerzitné mesto plné barov, parkov a fantastických výhľadov na okolité kopce.

POBREŽIE MAREMMA

Foto: Italia Tourism media

Rimania radi trávia víkendy na južnom pobreží Toskánska, blízko regiónu Lazio. Nájdete tu pláže, mestá na vrchu dramatických kaňonov i – ako v Taliansku väčšinou všade – výborné jedlá.

V lete si nenechajte ujsť pláže na Monte Argentario – tento malý ostrov je spojený s pevninou širokým piesočným mostom.

Za návštevu stoja aj mestečká Capalbio a Pitigliano, a smerom na západ sa nachádza skupina prameňov Terme di Saturnia, ktorá je zaujímavá tým, že bazén pre návštevníkov tunajšieho hotela je vlastne prirodzený kráter, voda teda vyviera priamo z prameňa.

REGIÓN TUSCIA

Foto: Italia Tourism Media

V severnej časti provincie Lazio, niekoľko hodín od Ríma, sa nachádza Civita di Bagnoregio, jedno z najkrajších opevnených miest Talianska. Mesto má v súčasnosti už len niekoľko obyvateľov, nachádza sa na skale uprostred troch kaňonov a pýši sa akousi strašidelnou krásou. Mesto je prístupné iba cez most nad 366 metrov hlbokou priepasťou. Ak prejdete cez bránu, ocitnete sa v uličkách z obdobia renesancie, kde sa môžete dlho túlať. Mesto bolo v minulosti oveľa väčšie, jeho vonkajšie časti sa však zrútili do kaňonu.

Región Tuscia ponúka aj iné zaujímavosti – nachádza sa tu aj Bolsena, najväčšie vulkanické jazero Európy.

PANTELLERIA

Foto: Italia.it

Ostrov oválneho tvaru pri juhozápadnom pobreží Sicílie je bližšie k Tunisku ako k Taliansku – a vďaka tomu je ideálnym miestom pre Talianov (a pre hviezdy A kategórie), ktorí túžia po izolovanej dovolenke. Mobilný signál je tu veľmi slabý, najlepšie reštaurácie sú jednoduché chatky na pláži a namiesto vysokých hotelov sú na skalách zoradené tradičné domčeky s bielou strechou.

Nie je tu veľa programov a aktivít, ale práve to je na tom najlepšie!

Hlavná cesta vedie k malým zálivom a plážam, kde z hĺbky mora vyvierajú teplé termálne pramene. Ak niekto nemá rád skalnaté pláže, na svoje si príde uprostred vnútrozemia pri jazere Specchio di Venere, teda Venušine zrkadlo, čo je tyrkysovo jasné termálne jazero bohaté na síru vo vulkanickom kráteri.

CAMOGLI

Ak je pre vás Cinque Terre príliš preplnené a Portofino príliš jagavé, tak vás určite zachváti zdržanlivá krása ligúrskeho pobrežia. Tento názor zdieľajú aj Taliani. Camogli so zalesnenými kopcami v pozadí a pestrofarebnými domčekmi, ktoré sú zoradené pri štrkovitej pláži, predstavuje ozajstnú taliansku Riviéru – aj so štipkou nostalgie. Vyberte sa na prechádzku medzi elegantnými, farebnými domami a pozrite si výhľad na more zo strechy Castella della Dragonara, pevnosti z 13. storočia.

V lete sa môžete aj potápať pri brehu San Frutuoso, kde vás uchváti socha Ježiša pod vodou.

Za návštevu stoja aj mestečká v okolí: Portofino, Santa Margherita Ligure a Rapallo.

Foto: Shutterstock

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET