Mesto ako Benátky, len bez davov turistov

Zatiaľ sa ešte stále oplatí navštíviť talianske mesto Treviso.

Foto: Shutterstock

Nachádza sa iba 30 minút vlakom od Benátok, no jeho renesančné domy a pôvabné malé kanály nezaplaví denne 200 000 turistov – ani more. Ak túžite po klasickom benátskom zážitku, no radi by ste sa vyhli nevýhodám tohto populárneho, no predsa chátrajúceho mesta, Treviso je ideálnou voľbou.

Benátky čoraz ťažšie odolávajú veľkému náporu turistov. Podľa odhadov toto talianske mesto privíta päťkrát viac denných turistov, než je počet jeho obyvateľov.

Hoci v Benátkach je bezpochyby viac kanálov ako v Trevise, aj v tomto mestečku pri sútoku riek Sile a Botteniga môžete zažiť benátsku atmosféru. Najkrajší kanál mesta, Canale dei Buranelli preteká cez centrum – vďaka tomu získalo Treviso prezývku „Malé Benátky“.

Foto: Shutterstock

Pôvab mesta však nevytvárajú iba kanály, ale aj architektonické skvosty.

Jednou zo slávnych pamiatok je Fontana Delle Tette, ktorá prináša radosť okoloidúcim už od roku 1559.

V dejinách sú zaznamenaná prípady, že z fontány tieklo namiesto vody víno – z jedného prsníku červené, z druhého biele. Obyvatelia Trevisa mali šťastie, lebo každú jeseň si mohli zadarmo pochutnávať na víne, vďaka fontáne.

Ak vás očarilo námestie Sv. Marka, bude sa vám páčiť aj Piazza dei Signori v Trevise. Toto námestie z 13. storočia stojí v strede mesta a okolo neho stoja také historické budovy ako Palazzo dei Trecento alebo Palazzo del Podestá. Samozrejme, na námestí nemôžu chýbať ani kaviarne a reštaurácie, v letných mesiacoch si tu užíva osviežujúce nápoje a klasické talianske jedlá množstvo ľudí.

Okrem Piazze dei Signori navštívte aj San Vito Piazzu a Piazzu del Duomo, a určite si nenechajte ujsť dobrotu, ktorá pochádza z Trevisa – tiramisu.

Foto: Shutterstock

K impozantným budovám mesta patrí aj Cattedrale di San Pietro Apostolo, ktorej história siaha až do šiesteho storočia. Budovu lemuje šesť stĺpov z rímskych čias a vnútri sa môžu návštevníci kochať pohľadom na maľbu renesančného umelca Tiziana. Pre návštevníkov je otvorená aj krypta pod katedrálou z 11. storočia.

Ak by vám to stále nestačilo, ďalšou pamiatkou Trevisa je hrad z 16. storočia. Každé leto tu organizujú rôzne gastro podujatia a ochutnávky vína, a po nich určite dobre padne večerná prechádzka okolo hradieb.

(Daily Mail)

AMI MÉG ÉRDEKELHET