Középkori advent Tallinnban

Vagyis csak a hangulatot őrzi, a törvények és állapotok maiak.

Fotó: Shutterstock

Sokak szerint a tallinni a legszebb állapotú óváros a világon. Akár így van, akár nem, az biztos, hogy a szállingózó hópelyhek alatt, a középkori városfalak között bóklászva könnyű visszacsöppeni a karácsony varázslattal teli, gyermekkorunkat idéző hangulatába.

Az itt felépített vásár egyik kunyhójában ott vár maga a Télapó (vagy Mikulás), aki édességet osztogat a gyerekeknek, ha azok énekelnek neki. De kóstolhatunk illatozó forralt borokat és hagyományos észt karácsonyi ételeket, ami itt káposztát, lazacot és mézeskalácsot jelent. Miközben a hőmérséklet mínusz 25 és plusz 10 fok között ingadozik, jóleshet beülni valamelyik helyi kávézóba – mind hagyományos, minőségi kávét kínál.

A kicsi főtéren már 580 éve állítanak karácsonyfát, és egy ideje színpadot is; utóbbin hétvégente észt és külföldi fellépők hozzák el a kultúrát a vásározóknak, akik eközben helyi fa, gyapjú, bőr és kerámia kézműves termékek közül válogathatnak.

Ne feledkezzünk meg továbbá az elmaradhatatlan jégpályáról sem, ahol a finomságokkal a kezünkben körözhetünk, miközben a 2019-ben a kontinens legjobbjának megválasztott karácsonyi vásár forgataga lüktet körülöttünk.

Nyitva: 2022. november 25. – 2023. január 8. 12:00–19:00

​Ezt se hagyd ki!

Fotó: Shutterstock

  • 1. A középkori városfal, a tornyok és folyosók visszarepítenek egy régmúlt korba. Ezeken sétálva és a Kiek in de Kök erődítményben járva a történelem élő részévé válhatunk.
  • 2. A Kövér Margit (Paks Margareeta) múzeum és látogatóközpontban egy 700 éves kereskedőhajó roncsát és egyéb tengeri közlekedési eszközöket csodálhatunk meg.
  • 3. A Woolishban modern és dizájnos gyapjútermékekkel lephetjük meg magunkat a didergős hidegben. Kukkantsunk be, ha nem szeretünk vacogni!
AMI MÉG ÉRDEKELHET