Tátrai jégkatedrális: idén Erzsébet királynő előtt tisztelegnek a Magas-Tátrában

Fotó: OOCR Vysoké Tatry

A téli tátrai tájat idén ismét is feldobja egy csodálatos látványosság. Immár tizenegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a tátrai jégkatedrális, amely ebben az évben a brit királyi család előtt tiszteleg.

November 17-étől várják a látogatókat a Tarajkán (Hrebienok) a kupolában, ahol a Westminster Abbey jégből készült mását csodálhatják meg. Az apátság a brit identitás szimbóluma és a brit uralkodók koronázási helye. A katedrálist Erzsébet királynő 2008-as látogatása inspirálta, amelynek idén van a 15. évfordulója.

A tátrai jégkatedrális menedzsere, Lukáš Brodanský kiemelte a mű egyedülálló voltát, amely tükrözi a brit és a szlovák történelem kapcsolódási pontjait. Nagy-Britannia és Észak-Írország szlovákiai nagykövete, Nigel Baker kiemelte a készítők tudását és az építmény érzelmi jelentőségét is, hiszen a két ország közötti erős kulturális és idegenforgalmi kapcsolatokat szimbolizálja.

Több mint 225 tonna jég

Fotó: OOCR Vysoké Tatry


A tátrai jégkatedrális Adam Bakoš főépítész és nemzetközi csapatának munkája, 225 tonna jégből és 1800 jégtömbből áll. A legmagasabb ponton eléri a 11,5 métert, a kupola átmérője pedig 25 méter. A látogatók megcsodálhatják a részletesen kidolgozott szobrokat, közük a jégből készült koronázótrónt, valamit a II. Erzsébet látogatását felidéző fotókiállítást is.

Cez 225 ton ľadu

Foto: OOCR Vysoké Tatry


Tatranský ľadový dóm, dielo hlavného staviteľa Adama Bakoša a jeho medzinárodného tímu, pozostáva z 225 ton ľadu a 1800 ľadových blokov. Jeho najvyšší bod dosahuje 11,5 metra a priemer kupoly je 25 metrov. Návštevníci môžu obdivovať detailné sochy, vrátane ľadového korunovačného kresla, a výstavu fotografií pripomínajúcich návštevu Alžbety II.

Különleges látnivaló – a koronázási jelvények másolatai

Fotó: OOCR Vysoké Tatry

Különleges attrakciónak számítanak a koronázási jelvények másolatai, valamint egy üvegből készült királyi korona, mind Achilleas Sdoukos művei. A látogatók nem mindennapi szuvenírt is hazavihetnek: egy jégből készült vájatrendszerből minden nap kiszabadul egy üveggolyó, ezeket lehet megvásárolni.

A jégkatedrális egészen április 14-ig nyitva áll, és nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem 12 koncertnek és fellépésnek is otthont ad. A belépés díjtalan, ezért mindenkinek ajánljuk, aki szeretné átélni a művészet, a történelem és a behavazott magas-tátrai táj különleges összekapcsolódását.

AMI MÉG ÉRDEKELHET