Lavina zúdult a síalpinistákra a Magas-Tátrában

Az idei szezon első lavinabalesete.

lavina egy hegyen

Hegyi- és légimentők segítségére is szükség volt vasárnap a Magas-Tátrában, a Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) ugyanis lavina zúdult le.

A Paraméter értesülései szerint december 10-én két síalpinista tartózkodott a területen, amikor megindult a hólavina. Szerencsére mindkettejüknél volt lavinahátizsák – lehet, hogy ez mentette meg az életüket. Egyiküket egy lábsérülés miatt kórházba kellett szállítani, másikuknak viszont nem esett baja.

Fotó: Unsplash

Illusztráció

A Magas-Tátra területén minden télen előfordul néhány lavinabaleset. Az itt túrázókra vagy síelőkre a lavinák jelentik az egyik legnagyobb veszélyt, ezért indulás előtt mérlegeljük ezt a kockázatot. Mielőtt nekivágnánk a havas terepnek, mindenképp kísérjük figyelemmel a figyelmeztetéseket és az aktuális lavinahelyzetet, ezt minden délután frissítik. Az előrejelzés égtájak és tengerszint feletti magasság alapján a legveszélyesebb területeket is jelzi – síalpinistaként vagy síelőként a mozgásunkat mindig alakítsuk eszerint.

A lavinahátizsák az egyik leghasznosabb eszköz a védekezésre, ha már biztos, hogy meg fog történni a baj. A légzsáknak is nevezett, levegővel felfújt eszköz használatával sokkal nagyobb eséllyel maradunk a hózuhatag tetején: mivel a hószemcsék különválnak a méretük alapján, és a kisebbek lefelé, a nagyobbak pedig a felszín felé tartanak, a megnövekedett méretünk miatt jóval alacsonyabb az esélye annak, hogy a lavina maga alá temet.

Fotó: Unsplash

Lavina (illusztráció)

Ha nincs ilyen speciális eszközünk, egy sima nagyméretű hátizsák is sokat segíthet, sőt, igazából bármilyen nagyobb tárggyal megnőnek az esélyeink. A legenda szerint az első lavinahátizsák-szériát kifejlesztő német cég egy bajor vadász esetéből inspirálódott, aki a hátára kötözött vad miatt maradt a hózuhatag felszínén.

AMI MÉG ÉRDEKELHET