Elindult a téli üzemmód a Tátrában: több utat is lezártak

Megkezdődött a tátrai magashegyi turistaösvények éves téli zárlata.

Foto: TANAP

November elején a Tátra is kezd felkészülni a téli időszakra. Ez azt jelenti, hogy bizonyos turistautak ideiglenesen nem hozzáférhetők, ami lehetővé teszi a természetnek, hogy megpihenjen a látogatók tömegétől, amely a tél érkeztével egyre nő. Bár sok magashegyi menedékház továbbra is nyitva áll, a Hunfalvy-hágó alatti menedékház (Chata pod Rysmi) ebben az időszakban zárva tart.

Nem látogatható a jelképes temető sem

Fotó: TANAP

Az egyik népszerű célpont, a Poprádi-tó közelében fekvő jelképes temető már Mindenszentek előtt bezárt. A múltban sokan éppen ekkor utaztak az Oszterva csúcs alatti temetőhöz, most azonban már le van ott zárva az út több más ösvénnyel egyetemben.

2023. november 1-jétől 2024. június 14-éig le van zárva minden turistaút, amely a fő tátrai csúcsokhoz és nyergekhez vezet. A téli szezon azonban így is csodálatos élményeket kínál a Tátra, főleg a menedékházaknak köszönhetően, amelyek továbbra is nyitva tartanak, a Hunfalvy-hágó alatti menedékházat kivéve.

Miért van szükség a téli zárlatra?

Fotó: TANAP

A korlátozások fő oka az állatvilág védelme. Az állatoknak a téli időszakban nyugalomra van szükségük, mivel ilyenkor kevesebb élelmet találnak, tavasszal pedig azért fontos a zavartalan környezet, mert ilyenkor születnek a kicsinyeik. „Óvni szeretnénk a ritka állat- és növényfajokat” – magyarázza Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park igazgatója.

Az időszakos zárlatot a múlt század nyolcvanas éveiben vezették be a megnövekedett turistaforgalomra reagálva, amelynek negatív hatása volt a természetre a Tátrában. A zárlat eredetileg november 1-jétől június 30-áig tartott, később lerövidítették, és november 1-jétől június 14-ig volt érvényben. Az új javaslat május 31-ig tartó szezonális zárlattal számol.

Arról már írtunk, hogy hol lehet túrázni a Tátrában a téli zárlat alatt is: innen meríthetünk inspirációt téli tátrai túrákhoz olyan helyeken, amelyekre a zárlat nem vonatkozik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET