Fedezd fel a legjobb téli túraútvonalakat a Tátrában!

A gyönyörű hegység télen is kiváló túraterep – ha ügyesen választjuk meg az útvonalunkat.

A téli táj idilljét nemcsak síelőként vagy hegymászóként élhetjük át, hanem a hó és jég birodalmában gyalogosan tett túrák során is. Bár ebben az időszakban a turisták csak a magashegyi menedékházakhoz vezető ösvényeket használhatják, de így is sok lehetőség közül választhatunk.

Mielőtt nekivágnánk a hegyeknek, az erőnléti állapotunkhoz és a természetben tett sétára szánt időhöz mérten válasszuk ki a számunkra megfelelő nehézségi fokú túraútvonalat. Túl sok kiegészítőre nincs szükségünk, egy keménytalpú, nem csúszós cipő és a meleg, réteges öltözet persze alapvető, de a vakítóan fehér hóban jól jöhet a napszemüveg, illetve hosszabb túrákhoz némi harapnivaló és meleg tea is egy termoszban.

Csorba-tó és Fátyol-vízesés

Fotó: 123rf

A Csorba-tó télen is népszerű kirándulóhely

A Magas-Tátrában túrázni vágyók számára a világ legkisebb óriáshegységének szlovák oldalán található Csorba-tó az egyik legkönnyebben elérhető téli sétahelyszín. Bár a téli táj hangulatát és a mozgás örömét a tópart mentén futó tanösvényen sétálva is élvezhetjük, de a tóval azonos elnevezésű Csorbató településről – amely hazánk legmagasabban fekvő gyógyüdülőhelye – több útvonalon is elindulhatunk.

Ha valaki a part menti sétánál többre vágyik, de túlságosan megerőltetni sem akarja magát, kiváló választás a Fátyol-vízesés (Vodopád Skok), amelyet sokan Szlovákia egyik legszebb, legizgalmasabb vízesésének tartanak.

Megközelítése nem bonyolult, a Csorba-tótól egy kellemes, könnyű sétával elérhető, sőt, gyerekek és idősebb emberek számára is ajánlott.

A sárga turistajelzést követve a Malompataki-völgyön (Mlynická dolina)át jutunk el a jellegzetes, bálvány alakú Szószék (Kazateľnica) szikláig, majd a 30 méter magasságból aláhulló Fátyol-vízeséshez. Visszafelé ugyanezt az útvonalat kell megtenni, a nagyjából nyolckilométeres teljes túra bő három óra alatt teljesíthető.

Tarajka

Fotó: 123rf

A behavazott Ótátrafüred

Az egyik legismertebb és legkedveltebb tátrai túraútvonal Ótátrafüredről (Starý Smokovec) vezet a Tarajkára (Hrebienok). Előnye, hogy még az alkalmi túrázók számára sem jelent igazán nagy kihívást és alig egy óra alatt megtehető. A Tarajkára érve és a helyi vendéglőkben felfrissülve eldönthetjük, hogy visszatérünk-e Ótátrafüredre, vagy pedig tovább folytatjuk a sétát. Állóképességünk függvényében több ösvény közül is választhatunk.

Az egyik legnépszerűbb a Rainer menedékházhoz és a Tarpataki-vízesésekhez (Vodopády Studeného potoka) vezető körtúra.

A Tarpataki-vízesések egy monumentális „zuhatagrendszert" alkotnak, amely nyáron is csodálatos, de jégbe fagyva egyenesen lenyűgöző látvány.

www.instagram.com

A részben befagyott Tarpataki-vízesés

Hosszú-tavi menedékház

Fotó: 123rf

Tarajkai kilátó

Az edzettebb túrázók számára ideális célpont az egész évben nyitva tartó Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata), amely csodálatos természeti környezetben, a Nagy-Tarpataki-völgy (Veľká Studená dolina) felső részében található 1960 méteres tengerszint feletti magasságban.

Az útvonal szintén Ótátrafüredről indul a Tarajkára, azonban a Rainer menedékháztól már a kék turistajelzést kell követni.

A meredek emelkedőket sem nélkülöző túra során a tátrai flóra egyik érdekes látványosságát is megtapasztalhatjuk, amikor elérjük azt a magasságot, ahol a hatalmas fenyőket hirtelen felváltják a havasi törpefenyők és a zuzmók. A Hosszú-tavi menedékházhoz érve fenséges kilátás nyílik a környező hegycsúcsokra és tátrai tavakra, amelyek egykori gleccserek maradványai.

AMI MÉG ÉRDEKELHET