Menedékházak sziklák ormán

Tátrai házikók megfáradt túrázóknak

Fotó: 123RF

A legszebb csúcsokhoz vezető úton egyedi hangulatú, hegyi menedékházakban pihenhetünk meg. Ismerkedjünk meg a legismertebb tátrai turistaházakkal.

A Tátra legmagasabb csúcsára – a 2655 m magas Gerlachfalvi-csúcsra – egyes források szerint 1868-ban bécsi katonai térképészek jutottak fel először. Mások azt állítják, hogy nagyjából ugyanabban az időben az alsóerdőfalvai Martin Urban hódította meg először a csúcsot. Egy azonban egészen bizonyos: a Tátrában akkor már állt az első magashegyi menedékház.

A legrégebbi

www.instagram.com

A Rainer-kunyhót, amely Ótátrafüred felett, a Nagy-Tarpataki-völgy bejáratánál található, Rainer János építtette 1863-ban, hogy a fellendülőben lévő hegyi turizmusnak biztosítsa a szükséges szolgáltatásokat. Az 1300 méteres tengerszint feletti magasságon álló épület Ótátrafüredről mintegy 50 perc alatt érhető el. A tátrai településekről általában csak hosszas gyaloglással közelíthetők meg a környező csúcsok. Ha tehát egy vagy több éjszakát egy menedékházban töltünk, módunk nyílik arra, hogy túránk legelejétől gyönyörködhessünk a csodás magashegyi terepben. Az ötször öt méteres Rainer-kunyhó a legkisebb tátrai menedékház, szálláslehetőséget nem kínál, csak frissítőt vásárolhatunk itt. Megszállhatunk viszont a Tarajka turistaközpont és a fogaskerekű siklóvasút állomásának közelében található Bilík-menedékházban. A Rainer-kunyhó környékének egyik fő látványosságai a Tar-patak vízesései.

A legmagasabban fekvő, egész évben üzemelő

www.youtube.com

Kalandok a MAGAS-TÁTRÁBAN - a TÉRY MENEDÉKHÁZ S02E15

A vízesésektől tovább folytathatjuk kirándulásunkat az egyórányi járásra fekvő Zamkovszky-házhoz (1475 m). Újabb kétórás gyaloglás után érhetünk fel a Szepesi-Öt-tó közelében található Téry-házhoz – a Tátra legmagasabban fekvő, egész évben üzemelő menedékházához. A csodálatos látványt a magas bércek, köztük a Lomnici-csúcs (2634 m) teszik még lenyűgözőbbé. Ez ugyan nem mászható meg szabadon, a Téry-háztól nem egészen két óra alatt elérhető Vöröstorony-hágónál (Priečne sedlo, 2351 m) azonban kipróbálhatjuk, milyen is egy láncokkal biztosított túraútvonal segítségével meghódítani egy ormot.

A legmagasabban fekvő, csak nyáron üzemelő

Fotó: 123RF

Chata pod Rysmi

A Tátra legmagasabban található menedékháza a Tengerszem-csúcs (Rysy, 2500 m) alatt 2250 méteres magasságban fekszik. A Csorba-tótól ide közel négyórás, a Békás-tavak felett láncos és létrás szakaszokat is magában foglaló út vezet. A túrázó jutalma a csodálatos kilátás és a Tengerszem-csúcs meghódításából fakadó egyedülálló érzés Ez ugyanis a legmagasabb szabadon megmászható tátrai csúcs. A menedékházból a csúcs mintegy háromnegyed óra alatt érhető el.

Menedékházi tudnivalók

Egy helyiségben akár tíz személynél többet is elszállásolhatnak.

Az utazó az esetek többségében párnára, paplanra és ágyneműre is számíthat.

A helyek iránt nagy az érdeklődés, érdemes előre szállást foglalni.

Reggeli és vacsora is kérhető.

AMI MÉG ÉRDEKELHET