Ezeket a tavaszi fűszernövényeket most ültesd el a teraszon

Ha már te is eljátszottál azzal a gondolattal, hogy a bolti fűszernövények helyett mennyivel jobb lenne saját termesztésű ízekkel feldobni a vacsorákat, akkor az április tökéletes alkalmat biztosít erre. Mutatjuk, mely növényeket érdemes most elültetni a teraszon!

Az első lépés az legyen, hogy kiválasztjuk, mely fűszernövényeket szeretnénk kiültetni a teraszra. A nagyobb gyökérrel rendelkező növényeknek értelemszerűen nagyobb helyre van szükségük, de az olyan növények, mint a petrezselyem, a bazsalikom, a menta, a koriander, a snidling és a rozmaring kiválóan elférnek egy kisebb méretű cserépben is.

Photo by Eleanor Chen on Unsplash

Ráadásul ezeknek a növényeknek igen könnyű a gondozásuk is, így azok számára lesznek ideálisak, akik nem szeretnek sokat pepecselni. Az azonban minden növény esetében rendkívül fontos, hogy jó minőségű virágföldet vásároljunk, hiszen a megfelelő vízelvetetéssel kiküszöbölhető például a gyökérrothadás vagy a kiszáradás.

Photo by Sincerely Media on Unsplashgreen plants on brown wooden crate

Arra is oda kell figyelnünk, hogy a kiválasztott területet elegendő napfény érje, a legtöbb fűszernövény ugyanis legalább 6 órányi napsütést igényel.

A fényre nagy szüksége van a következő növényeknek: a bazsalikomnak, a kakukkfűnek, az oregánónak, a rozmaringnak és a zsályának. A babér, a metélőhagyma, a petrezselyem és a tárkony kevesebbel is beéri.

A balkonkertészkedésbe belekezdhetünk magültetéssel, de aki még sosem csinált ilyet, az elsőre nyugodtan beszerezhet egy kisebb palántát - vagy akár egy kifejlett növényt is.

Photo by Markus Spiske on Unsplashgreen leafed seedlings on black plastic pots

Vannak olyan fűszernövények (pl.: petrezselyem, zsázsa) melyek a hidegebb időjárást is jól bírják, de a legtöbbnek már melegebb éghajlatra van szüksége a megfelelő fejlődéshez.

Áprilisban belekezdhetünk a rukkola, a kapor, a metélőhagyma, a kakukkfű és a levendula termesztésébe.

A bazsalikom, a menta, a majoranna, a borsikafű, a tárkony, a citromfű, az oregánó, a rozmaring és a koriander mind melegkedvelő növényeknek számítanak, így kedvező időjárási körülmények esetén április végén, május elején kezdjünk bele a nevelgetésükbe.

Photo by Christine on Unsplashbrown and green plant in brown clay pot

Figyeljünk oda arra is, hogy lyukas aljú cserepet válasszunk, melyek biztosítják a vízelvezetést. Ha pedig az idővel kinövik a cserepet, ültessük őket át egy szintén lyukas aljú, de nagyobb cserépbe. Mielőtt belevágnánk a projektbe, arról is tájékozódjunk, hogy mennyi víz szükséges egy-egy fűszerhez.

Vannak ugyanis vízigényes növények: ezek a bazsalikom, a citromfű, a tárkony, a petrezselyem és a koriander,

míg a snidling, a kakukkfű, a rozmaring, az oregánó, a zsálya és a menta nem dobja fel azonnal a talpát, ha elfelejtjük időben megöntözni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET