Távmunka Európában: ezekben a városokban járunk a legjobban anyagilag

A legdrágább városokat is összegyűjtötték.

digitális nomád, távmunka, laptop, munka

A pandémia óta világszerte egyre nő az igény a távmunkára, amely lényegesen megkönnyíti azt, hogy egy másik országból végezhessük el a feladatainkat. Ebben az esetben azonban az is fontos szempont, hogy olyan helyszínt válasszunk, amivel a pénztárcánk is jól jár.


Globális szinten növekszik azon országok száma, akik kifejezetten a digitális nomádok számára kialakított vízummal kedveznek a világjáró távmunkásoknak.

A Time Out szúrta ki a brit Brother UK legújabb felmérését, melyben utána jártak, hogy mely európai városok nyújtják a legolcsóbb, illetve a legdrágább lehetőségeket a távmunkások számára.

Ehhez olyan faktorokat vettek figyelembe, mint például a WiFi ára és sebessége, az albérletek átlagos ára, a rezsi (egy 85 négyzetméteres lakásra vonatkozó) ára, de az adott városok biztonságosságát is mérlegelték. Összesen 100 pontot lehetett elérni, az eredményekből pedig úgy tűnik, hogy az olcsó úti célokat kereső digitális nomádoknak érdemes Románia felé tekinteni.

A legolcsóbb városok top10-es listájából ugyanis öt Romániából került ki.

A legelső helyet a Bosznia-Hercegovina északkeleti részén található Tuzla nyerte el. Annak ellenére, hogy a rezsiszámlák átlagos összege nagyjából 160 eurót tesz ki, a városban egy egyágyas belvárosi apartman ára nem sokkal többre, nagyjából 210 euróta tehető.

Második helyen Nagyvárad áll, ahol a brit felmérést szerint egy belvárosi lakást nagyjából 320 euróért tudunk kibérelni. A rezsi és az internet ára is elég kedvezőnek bizonyult; előbbi körülbelül 110 euró, utóbbi pedig kevesebb mint 800 euró.

A harmadik helyet szintén egy romániai város, a Bukaresttől nyugatra található Craiova foglalhatta el. Itt egy egyágyas belvárosi lakásért átlagosan 300 eurónak megfelelő összeget kérnek el, míg a rezsi nagyjából 170 euróta tehető.

Itt egyébként a legolcsóbb egy átlagos éttermi étkezés ára is, ami az 5 eurót sem éri el.

A legolcsóbb városok top10-es listája így néz ki:

  1. Tuzla, Bosznia-Hercegovina
  2. Nagyvárad, Románia
  3. Craiova, Románia
  4. Plovdiv, Bulgária
  5. Jászvásár, Románia
  6. Temesvár, Románia
  7. Nagyszeben, Románia
  8. Skopje, Észak-Macedónia
  9. Niš, Szerbia
  10. Szarajevó, Bosznia-Hercegovina

A felmérésben a legdrágább városokat is kigyűjtötték, ez a top10-es lista így alakult:

  1. Zürich, Svájc
  2. London, Egyesült Királyság
  3. Lausanne, Svájc
  4. Genf, Svájc
  5. Dublin, Írország
  6. Bázel, Svájc
  7. Bern, Svájc
  8. Bristol, Egyesült Királyság
  9. Trondheim, Norvégia
  10. München, Németország
A metodikáról, az adatok forrásairól, valamint a további részletekről itt tudsz tájékozódni.
AMI MÉG ÉRDEKELHET